ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
22 Αύγουστος, 2007
Διπλασιάζεται το κόστος έκδοσης των οικοδομικών αδειών
Αυξάνονται οι αμοιβές των μηχανικών και ενοποιούνται σε έναν οι τέσσερις προϋπολογισμοί των οικοδομών, ο οποίος θα θεωρείται πλέον από το Τεχνικό Επιμελητήριο. (πίνακες)
Yπερδιπλασιάζεται, πιθανότατα και από 1/1/2007, το κόστος έκδοσης των οικοδομικών αδειών, μετά τις αυξήσεις των αμοιβών των μηχανικών, που προωθεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), με τη σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Αντώνη Μπέζα και των συναρμοδίων υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Καθίσταται, επίσης, υποχρεωτική η θεώρηση του προϋπολογισμού της οικοδομής από το ΤΕΕ, ενώ αναμορφώνονται τα αναλυτικά τιμολόγια εργασιών και καταργούνται οι τέσσερις συμβατικοί προϋπολογισμοί που ισχύουν, σήμερα, στο πλαίσιο εναρμόνισης των διαδικασιών έκδοσης των οικοδομικών αδειών με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, περί «ενός και μόνο ενός προϋπολογισμού, που θα είναι και ο πραγματικός». Γιατί σε διαφορετική περίπτωση (μη σύνταξης, δηλαδή, ενός και μόνου προϋπολογισμού) ελλοχεύει ο κίνδυνος ακόμη και ανάκλησης της οικοδομικής άδειας, σε περίπτωση προσφυγής στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.
Περί όλων αυτών των θεμάτων, καθώς και για άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος (αναβάθμιση της λειτουργίας των Πολεοδομικών Γραφείων, τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών, ελέγχου των κατασκευών κ.λπ.) την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, κ. Γιάννης Αλαβάνος, ενημέρωσε (κατά τη συνάντηση που είχε μαζί τους, στα Γραφεία του ΤΕΕ), τους διευθυντές των Πολεοδομικών Γραφείων της Αττικής και τους προϊσταμένους των Τμημάτων Εκδοσης Αδειών, καθιστώντας, ταυτοχρόνως, σαφές ότι το Επιμελητήριο διεκδικεί αυξήσεις και στα μισθολόγια των μηχανικών του Δημοσίου.
Oι αμοιβές...
Ας επανέλθουμε, όμως, στις αυξήσεις των αμοιβών των μηχανικών και στο τι συνεπάγονται, ξεκινώντας από την αναμόρφωση των αναλυτικών τιμολογίων.
Αυτή τη στιγμή, ο συμβατικός προϋπολογισμός της οικοδομής (που αποτελεί τη βάση υπολογισμού της αμοιβής των μηχανικών καθώς και των, υπέρ του Δημοσίου, εισφορών) συντάσσεται με τιμή μονάδος (τετραγωνικού) 44 ευρώ. Κάτι που είναι εντελώς εξωπραγματικό, αφού το τελικό κόστος υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ ή τα 500 ευρώ/τ.μ., εάν αφαιρεθούν οι, υπέρ Δημοσίου, εισφορές (ΦΠΑ, φόροι, ΙΚΑ κ.λπ.).
Μετά τον επαναπροσδιορισμό (από επιτροπή του ΤΕΕ) των αναλυτικών τιμολογίων, το κατασκευαστικό κόστος υπολογίζεται στα 500 - 550 ευρώ/τ.μ., αλλά σε πρώτη φάση, εκτιμάται ότι θα καθοριστεί στα 250 - 300 ευρώ/τ.μ., τιμή που, επίσης, είναι πέρα από το πραγματικό κατασκευαστικό κόστος, επιφέρει ωστόσο (όπως φαίνεται και στα σχετικά παραδείγματα) σημαντικές αυξήσεις στο τελικό κόστος της οικοδομικής άδειας.
Ετσι, με τις νέες τιμές και αμοιβές, το κόστος της άδειας για μια οικοδομή 250 τ.μ. (150 τ.μ. κύρια επιφάνεια, 100 τ.μ. υπόγειο και 20 τ.μ. ημιυπαίθριοι χώροι) σε μια περιοχή των βορείων προαστίων (Χαλάνδρι, Αγ. Παρασκευή, Βριλήσια), από 8.967,20 ευρώ που είναι σήμερα (2.592,92 ευρώ φορολογικά και εισφορές υπέρ Δημοσίου και 6.374,28 ευρώ αμοιβή μηχανικού), θα ανέλθει στα 30.567,59 ευρώ (9.135,18 ευρώ φορολογικά και εισφορές υπέρ Δημοσίου και 21.432,41 ευρώ αμοιβή μηχανικού).
Ο προϋπολογισμός
Εξίσου σημαντική αλλαγή είναι η υποχρεωτική θεώρηση (έγκριση) του προϋπολογισμού της οικοδομής, από το Τεχνικό Επιμελητήριο. Γιατί όπως αποδέχθηκε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, μετακυλίοντας κατ' αυτόν τον τρόπο τη σχετική αρμοδιότητα, στο ΤΕΕ, ο προσδιορισμός του προϋπολογισμού (του κόστους) ενός ιδιωτικού έργου είναι αρμοδιότητα του Τεχνικού Επιμελητηρίου.
Τι οδήγησε, όμως, το Συμβούλιο της Επικρατείας να ζητάει τον ένα και μοναδικό προϋπολογισμό, που πρέπει να είναι και ο πραγματικός, η έλλειψη του οποίου, σύμφωνα με γνωμοδότηση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, μπορεί, όπως προαναφέρθηκε, να οδηγήσει ακόμη και σε ανάκληση της αδείας;
Σήμερα, συντάσσονται τέσσερις διαφορετικοί προϋπολογισμοί και συγκεκριμένα:
-Κατάσταση ελάχιστου κόστους κατασκευής, για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος εργολάβου.
-Κατάσταση από την οποία προκύπτουν οι ελάχιστες υποχρεωτικές εισφορές προς το ΙΚΑ.
-Κατάσταση, σύμφωνα με τις τιμές μονάδος επιφανείας, επί της οποίας υπολογίζονται οι φορολογικές επιβαρύνσεις, εισφορές και τέλη.
-Κατάσταση, σύμφωνα με το Π.Δ. 7/7/93, περί εκδόσεως οικοδομικής άδειας, που καταρτίζεται με βάση προμέτρηση των βασικών εργασιών και τρέχουσες (κατά την υποβολή της μελέτης) τιμές των ιδιωτικών έργων, από την οποία προκύπτει και η αμοιβή του μηχανικού.
Στο πλαίσιο αυτό, το Τεχνικό Επιμελητήριο ζητούσε (και έγινε αποδεκτό, μετά και τη σχετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας) κατάργηση όλων των ειδικών προϋπολογισμών (καταστάσεων) και αντικατάστασή τους από έναν και μοναδικό πραγματικό προϋπολογισμό, με βάση τον οποίο θα καθορίζονται τόσο οι αμοιβές των μηχανικών όσο και οι φόροι και οι λοιπές υπέρ του Δημοσίου εισφορές.