ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Εντάξεις - εξπρές στο σχέδιο πόλης

12 Μάρτιος, 2008

Εντάξεις - εξπρές στο σχέδιο πόλης

Με δύο νομοσχέδια, ένα για τις οικοδομικές άδειες και ένα για τα πολεοδομικά θέματα, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ επιχειρεί να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο χτίζουμε, και να θέσει νέους κανόνες για τα αυθαίρετα.

«Τράπεζες γης», συγχώνευση πολεοδομιών, επίσπευση των διαδικασιών ένταξης στα σχέδια πόλεως, μείωση του χρόνου έκδοσης των οικοδομικών αδειών, ταφόπλακα στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, «χέρι» στις παρεκκλίσεις και νομιμοποιήσεις χιλιάδων αυθαιρέτων αποτελούν μεταξύ άλλων τα σημεία αιχμής των δύο νομοθετικών παρεμβάσεων για τη δόμηση που φέρνει ο Γιώργος Σουφλιάς μέχρι το καλοκαίρι.

Με δύο νομοσχέδια, ένα για τις οικοδομικές άδειες και ένα για τα πολεοδομικά θέματα, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ επιχειρεί να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο χτίζουμε, και να θέσει νέους κανόνες για τα αυθαίρετα. Ο κ. Σουφλιάς έχει πλέον στα χέρια του τις εισηγήσεις της επιστημονικής επιτροπής που συνεστήθη πέρυσι την άνοιξη για να διαμορφώσει το κείμενο του πολεοδομικού νομοσχεδίου το οποίο, σύμφωνα με τον υπουργό, θα είναι έτοιμο πριν τελειώσει το πρώτο εξάμηνο του 2008.

Στο σχέδιο το πολύ σε τρία χρόνια
Η βασικότερη αλλαγή σύμφωνα με πληροφορίες είναι η μείωση του χρόνου που απαιτείται σήμερα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ένταξης στο σχέδιο πόλεως. Σήμερα σε πολλές περιπτώσεις απαιτούνται ακόμα και δεκατέσσερα χρόνια ενώ με τις νέες ρυθμίσεις ο χρόνος αυτός αναμένεται να συντμηθεί κάτω από τα τρία χρόνια. Αυτό θα γίνει μέσω της απλοποίησης των διαδικασιών, με κατάργηση της δεύτερης ανάρτησης της πράξης εφαρμογής, μείωση της γραφειοκρατίας, κωδικοποίηση της δαιδαλώδους νομοθεσίας, που καθυστερεί τις αποφάσεις κ.λπ.

Ιδιωτικές επενδύσεις σε δημόσιες εκτάσεις
Η δεύτερη βασική αλλαγή είναι η δημιουργία «τράπεζας γης», η παροχή δηλαδή πολεοδομημένης δημόσιας γης για ιδιωτικές κατασκευές.

Με απλά λόγια, το νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ θα επιχειρήσει να κατευθύνει τη μελλοντική εκτός σχεδίου δόμηση σε ζώνες ελέγχου ανάλογα βέβαια με τη ζήτηση που υπάρχει σήμερα.

Πάνω σε αυτό, αναμένεται ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπάρξουν και ρυθμίσεις για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων (μέσω φορολογικών άλλα και πολεοδομικών κινήτρων) για την παραγωγή στέγης σε τέτοιου είδους ζώνες άλλα και για αναπλάσεις ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων στα κορεσμένα αστικά κέντρα.

Νομικά «αγκάθια» και ρεαλισμός
Επιπλέον με το επερχόμενο πολεοδομικό νομοσχέδιο θα επιχειρηθεί ως ένα βαθμό και μια διαδικασία νομιμοποίησης υφιστάμενων αυθαιρέτων μέσω εντάξεως στο σχέδιο πόλεως.

Εδώ όμως το ΥΠΕΧΩΔΕ εκτιμάται ότι θα βρει μπροστά του διάφορα νομικά προβλήματα και κυρίως αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, και ο Γιώργος Σουφλιάς αναμένεται να ανοίξει τη συζήτηση θέτοντας το θέμα, όπως αναφέρουν συνεργάτες του «σε ρεαλιστική βάση καλώντας την πολιτεία να λάβει θέση για το τι πρέπει να γίνει για την υφιστάμενη κατάσταση».

Για τον λόγο αυτό πάντως οι ίδιες πηγές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην επιχειρηθεί με το νομοσχέδιο τακτοποίηση θεμάτων που έχουν σχέση με τα υφιστάμενα αυθαίρετα.

Τέλος στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς
Σε κάθε περίπτωση πάντως το υπουργείο Περιβάλλοντος και Δημοσίων Εργων ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μπουλντόζες αλλά τονίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτραπεί η δόμηση σε προστατευόμενες περιοχές και δάση. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν ότι ουσιαστικά το θέμα των οικοδομικών συνεταιρισμών έχει κλείσει αφού η συντριπτική πλειονότητα αυτών βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις και δεν πρόκειται να νομιμοποιηθούν.

Ρυθμίσεις ανάλογα με την περιοχή
Ενα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι ότι το επερχόμενο νομοσχέδιο αναμένεται να «βάλει χέρι» στις παρεκκλίσεις όχι με γενικές ρυθμίσεις αλλά θα εξετάζονται κατά περίπτωση ενώ δεν προβλέπεται κατάργηση των υφιστάμενων ορίων αρτιότητας στις εκτός σχεδίου περιοχές.

Δραστική μείωση των υπηρεσιών
Ριζική αλλαγή αναμένεται και σε ό,τι αφορά τις πολεοδομικές υπηρεσίες τον αριθμό των οποίων ο Γιώργος Σουφλιάς θέλει να μειώσει μέσω της συνένωσης των υπηρεσιών γειτονικών δήμων ώστε να μείνει ένας ελάχιστος αριθμός σε επίπεδο νομαρχιών.

Πηγές του ΤΕΕ πάντως εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις για την ουσία και την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ. Η πολεοδόμος μηχανικός και μέλος του Επιμελητηρίου Βιβή Μπάτσου τονίζει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα εάν η πολιτεία δεν δημιουργήσει σοβαρούς μηχανισμούς ελέγχου της αυθαίρετης δόμησης και εάν δεν βάλει μπουλντόζες. Βλέπει ως ορθή την πρόθεση για δημιουργία πολεοδομημένης γης αλλά εστιάζει στο θέμα του μηχανισμού ελέγχου των τιμών της γης, ενώ θέτει και το ζήτημα της χρηματοδότησης των διαδικασιών ένταξης κι από πού θα εξευρεθούν οι πόροι που απαιτούνται. Υπογραμμίζει ακόμη ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ ουσιαστική πολιτική για τη δόμηση τουλάχιστον όσο η χώρα μας δεν διαθέτει δασολόγιο και κτηματολόγιο.

Μέσα στο επόμενο διάστημα εξάλλου αναμένεται να κατατεθεί τροπολογία σύμφωνα με την οποία αυξάνονται οι συντελεστές δόμησης στις περιοχές πέριξ του Ελληνικού μετά και την τυπική κατάργηση του αεροδιαδρόμου από το υπουργείου Μεταφορών. Η ρύθμιση αυτή θα έχει φυσικά πεδίο εφαρμογής και στην οικοδόμηση μέρους του πρώην αεροδρομίου όπου πλέον θα μπορούν να χτιστούν πιο ψηλά σπίτια.

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
Μειώνεται ο συντελεστής δόμησης

Μέχρι το Πάσχα ο Γ. Σουφλιάς, σύμφωνα με πληροφορίες, θα φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις οικοδομικές άδειες.

Οι βασικές αλλαγές του νομοσχεδίου είναι:

-Περιορίζονται οι ημι-υπαίθριοι χώροι οι οποίοι θα αντιπροσωπεύουν στο εξής το 15% της επιφάνειας κάθε ορόφου. Σήμερα οι ημι-υπαίθριοι χώροι αντιπροσωπεύουν το 20% της επιφάνειας της οικοδομής.

-Μειώνεται ο συντελεστής δόμησης σε όλη τη χώρα, καθώς σε αυτόν θα προσμετρώνται πλέον οι υπέργειοι χώροι στάθμευσης.

-Καθιερώνεται ειδική εισφορά 1% επί του συμβατικού προϋπολογισμού της άδειας, υπέρ των δήμων για τον εκσυγχρονισμό των πολεοδομιών και τη στελέχωσή τους.

-Επισπεύδεται η διαδικασία έκδοσης της οικοδομικής άδειας σε 40 ημέρες, καθώς σήμερα οι άδειες εκδίδονται σε διάστημα έως και ενός έτους.

-Οι πολεοδομίες θα έχουν τον έλεγχο κατασκευής των ναών και τον έλεγχο τυχόν αυθαίρετων κτισμάτων. Σήμερα η Ναοδομία εκδίδει τις άδειες και ελέγχει τις κατασκευές των ναών.

-Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι κατά τη διάρκεια ανέγερσης των οικοδομών.

-Καταργείται η υποχρεωτική ασφάλιση των ακινήτων από τους ιδιώτες εκτός από τις περιοχές υψηλής σεισμικότητας.

Του Κασσιανόυ Τζέλη

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital