ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η νομιμοποίηση έγινε τακτοποίηση

17 Μάρτιος, 2009

Η νομιμοποίηση έγινε τακτοποίηση

«Δεν μιλάμε για νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων. Δεν μπορεί να γίνει. Μιλάμε μόνο για τακτοποίηση»..

..δήλωσε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, βάζοντας επιτέλους τέρμα σε διαρροές του κυβερνητικού επιτελείου που «χρύσωναν το χάπι» για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες παράνομα κλεισμένων χώρων και με στόχο την αύξηση των δημόσιων εσόδων.


Η αλλαγή στη στάση της κυβέρνησης έγινε σαφής και από δήλωση του βουλευτή της Ν.Δ. Θ. Καράογλου (στον ραδιοφωνικό σταθμό «9,84»), που παραδέχτηκε ότι «από ηθικής πλευράς νομιμοποιούμε αυτούς που έχουν κάνει μια αυθαιρεσία» και πρόσθεσε ότι «αυτό γίνεται σχεδόν πάντα», επικαλούμενος τις φορολογικές ρυθμίσεις.

Τρεις εβδομάδες από τότε που «σέρνονται» οι διαρροές, ο κ. Σουφλιάς ξεκαθάρισε πως οι ημιυπαίθριοι «είναι θέμα του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ» και οριοθέτησε με αυτό τον τρόπο τις αρμοδιότητες του κ. Παπαθανασίου, ενώ διευκρίνισε ότι με τον όρο «τακτοποίηση» εννοεί «την εξαίρεση από την κατεδάφιση», αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες εξηγήσεις. Επανέλαβε ότι περιμένει τις προτάσεις της επιτροπής υπηρεσιακών παραγόντων, για την οποία είπε ότι «θα είναι έτοιμες τον Μάιο, μπορεί και νωρίτερα» και πρόσθεσε: «Ο,τι είχα να πω το είπα. Δεν θα κάνω άλλη δήλωση».

Το μόνο κίνητρο για τους ιδιοκτήτες που απομένει στο κυβερνητικό επιτελείο είναι η δραστική μείωση των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων, που σήμερα διαμορφώνονται αντίστοιχα γύρω στα 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό και στα 500 ευρώ το χρόνο, επίσης ανά τετραγωνικό. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρόστιμο θα μειωθεί δραστικά και θα κυμαίνεται από 50 έως και 200 ευρώ ανά τετραγωνικό, για ένα «συγχωροχάρτι» χωρίς πολεοδομικό αντίκρισμα, που απλώς θα φέρει στα δημόσια ταμεία 2-2,5 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια, όταν αποκαλύφθηκε το κόλπο των ημιυπαίθριων και μειώθηκε η επιφάνειά τους κατά 50%, αρκετές εφορείες υποχρεώνουν τους ιδιοκτήτες να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση για τα πραγματικά τετραγωνικά επί τον οποίων πληρώνουν τον φόρο μεταβίβασης. Ο «μπαμπούλας» για να πουν την αλήθεια είναι η αυτοψία, από την οποία είναι πιθανόν να προκύψουν και άλλες παραβάσεις, με αποτέλεσμα οι εφορίες να έχουν ήδη εισπράξει τα οφειλόμενα από τους παράνομους χώρους. Οι πολεοδομίες, που κατά κανόνα είναι ελλιπώς στελεχωμένες, συνήθως κάνουν τα στραβά μάτια.

Αλλαγή πλεύσης

Το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναγκάστηκε να αλλάξει πλεύση όταν διαπίστωσε αυτό που η «Ε» έχει πει από την πρώτη στιγμή: Αποκλείεται να γίνει νομιμοποίηση των παράνομων τετραγωνικών, γιατί αυτό προϋποθέτει αύξηση των συντελεστών δόμησης, επιλογή που θα καταρρεύσει με την πρώτη προσφυγή στο ΣτΕ. «Προσκρούει σε διατάξεις του άρθρου 24 του Συντάγματος», μας είπε κατηγορηματικά ο πολιτικός μηχανικός Παναγιώτης Γκοιμήσης, άριστος γνώστης της πολεοδομικής νομοθεσίας. Το ίδιο κατηγορηματικός είναι και με το ενδεχόμενο τακτοποίησης με μεταφορά συντελεστή δόμησης, αφού το πολεοδομικό αυτό εργαλείο μπορεί να αξιοποιηθεί μόνο σε ζώνες υποδοχής, που σήμερα αφορούν ελάχιστες περιπτώσεις σε όλη τη χώρα. Αναφέρθηκε στις αλλεπάλληλες γνωμοδοτήσεις του ΣτΕ και επισήμανε ότι ο καθορισμός ζωνών είναι πολύχρονη διαδικασία. «Δεν μπορεί επίσης να τακτοποιηθεί πολεοδομικά η παρανομία, γιατί αυτό προϋποθέτει αλλαγή στη σύσταση οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, που είναι μια ιδιωτική υπόθεση στην οποία το κράτος δεν μπορεί να παρέμβει με νομοθετική ρύθμιση», τόνισε και πρόσθεσε πως αυτό μπορεί να γίνει με συμφωνία όλων των ιδιοκτητών, που δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, ιδιαίτερα όταν η παρανομία δεν αφορά όλα τα διαμερίσματα ή δεν είναι ίση για όλες τις ιδιοκτησίες. «Λύση μπορεί να βρεθεί μονό έπειτα από μελέτη και κατά περίπτωση», υπογράμμισε ο κ. Γκοιμήσης, που απέκλεισε τις συλλήβδην και αθρόες τακτοποιήσεις.

Το καθιστικό

Ευκολότερα αντιμετωπίζονται οι περιπτώσεις που δεν υπάρχει σύσταση οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, κυρίως όμως όταν τα τετραγωνικά των ημιυπαίθριων δεν έχουν αξιοποιηθεί για τη δημιουργία αυτοτελούς χώρου, π.χ. ένα πρόσθετο υπνοδωμάτιο. Είναι καλύτερες οι περιπτώσεις που έχουν χρησιμοποιηθεί για να μεγαλώσει το καθιστικό.

Με οικολογικά κριτήρια προσεγγίζει το πρόβλημα ο Χρ. Σπίρτζης, μέλος της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ, που θέτει ως προϋπόθεση τη δημιουργία ελεγκτικών μηχανισμών για να σταματήσει η παράβαση. Για τους υπάρχοντες ημιυπαίθριους προτείνει να θεσπιστούν μέτρα που θα αντισταθμίσουν την επιβάρυνση του περιβάλλοντος, όπως φυτεύσεις και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ αντιτίθεται στην επιβολή προστίμων. «Εχουν πληρώσει ήδη οι ιδιοκτήτες, ενώ στην υπόθεση συμμετέχουν μηχανικοί, κατασκευαστές, υπηρεσίες, συμβολαιογράφοι», επισημαίνει και διευκρινίζει ότι στο ΤΕΕ υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. *

ΧΑΡΑ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

(με την ευγενική παραχώρηση της συγγραφέως)

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital