ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η πανεπιστημιακή έρευνα να αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη

08 Ιούνιος, 2012

Η πανεπιστημιακή έρευνα να αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη

Χρειάζεται πολιτική στηριγμένη στη γνώση ώστε να διασφαλίσει το μέλλον της Ελληνικής Κοινωνίας με αειφορία, συνοχή και ποιότητα ζωής». Σε αυτό το συμπέρασμα συνοψίζονται οι απόψεις που αναπτύχθηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε το ΕΜΠ για την Ημέρα Περιβάλλοντος

«Η χώρα χρειάζεται σχέδιο ανάπτυξης με συμμετοχή του δημοσίου Πανεπιστημίου, του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας και των αναπτυξιακών φορέων της χώρας. Χρειάζεται πολιτική στηριγμένη στη γνώση ώστε να διασφαλίσει το μέλλον της Ελληνικής Κοινωνίας με αειφορία, συνοχή και ποιότητα ζωής». Σε αυτό το συμπέρασμα συνοψίζονται οι απόψεις που αναπτύχθηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε το ΕΜΠ για την Ημέρα Περιβάλλοντος, όπου παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης.

Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Γρηγόρης Ι. Τσάλτας, ο οποίος τόνισε ότι «…ο στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί, αν δεν δοθεί η αναγκαία έμφαση στην περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Εκεί έγκειται και ο καταλυτικός ρόλος της πανεπιστημιακής και ακαδημαϊκής κοινότητας, η οποία μπορεί να διαμορφώσει με επιμονή, προσπάθεια και συνεργασία, νέα πρότυπα περιβαλλοντικής συμπεριφοράς στους νέους επιστήμονες, οι οποίοι με τη σειρά τους μπορούν να αποτελέσουν τους φορείς για την μετάβαση σε μία αειφορική αναπτυξιακή πολιτική».

Αναλυτικά, σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε το ΑΠΕ από την πλευρά της, η αντιπρύτανης του ΕΜΠ, Τόνια Μοροπούλου, τόνισε την ανάγκη αλλαγής πολιτικής συμπεριφοράς, «ώστε η λήψη των αποφάσεων να στηρίζεται επιστημονικά στη λογική και τη γνώση», όπως είπε, επισημαίνοντας ότι δεν εφαρμόζονται από πλευράς της Πολιτείας τα αποτελέσματα της έρευνας που παράγει το πανεπιστήμιο. «Σε συνθήκες κρίσης ένα δρόμο έχουμε μόνο, το δρόμο του σχεδιασμού της ανάπτυξης με τρόπο αειφόρο», ανέφερε η αντιπρύτανης η οποία τιμήθηκε πρόσφατα με το βραβείο «Υπατία» συμπληρώνοντας: «Η αειφορία αποσκοπεί να αποκαταστήσει την κοινωνική συνοχή και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ποιότητα ζωής».

Ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Γιάννης Μυλόπουλος, αφού έκανε γνωστό ότι από τα 4 εκατ. των περικοπών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, τα 3 εκατ. έγιναν στο ΑΠΘ, εξέφρασε την αισιοδο-ξία του λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όσο υπάρχει ο θησαυρός των γνώσεων των πανεπιστημίων, που μόνο ως κορυφή του παγόβουνου φαίνεται, δεν μπορούμε να λεγόμαστε φτωχή χώρα. Η επιστημονική γνώση είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα με το οποίο μπορούμε να βγούμε από την κρίση».

Την ανάγκη για συνέργεια μεταξύ των πανεπιστημίων έτσι ώστε να μπορέσουν να συγκλίνουν για να υπάρξει αμοιβαία κατανόηση σε περιβαλλοντικά θέματα και θέματα αειφορίας, τόνισε με τη σειρά της η αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Ισμήνη Κριάρη. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ευρυπίδης Στεφάνου, επεσήμανε τη σημαντική πρόκληση που παρουσιάζεται «να δούμε το περιβάλλον και την αειφορία επιστημονικά», όπως είπε, ενώ εξέφρασε τη χαρά του για τις προσπάθειες του ΕΜΠ.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης οι αντιπρυτάνεις του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Καθ. Ι. Αβαριτσιώτης και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθ. κ. Ι. Παντής.

TEE

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital