ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

15 Ιανουάριος, 2011
Κώδικας αμοιβών σε σχέση με το Θεσμικό πλαίσιο άσκησης του επαγγέλματος του Μηχανικού
Ελπίζουμε με την επιχειρηματολογία που ακολουθεί να φωτίσουμε τις στρεβλώσεις και τα ψέματα και να προτείνουμε τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, με πρόταξη το δημόσιο συμφέρον και την αποκάλυψη των σκοπιμοτήτων από όπου κι αν προέρχονται.
Η διαμόρφωση του πλαισίου άσκησης του επαγγέλματος του Μηχανικού ακολούθησε την ανάπτυξη των κοινωνιών, την εξέλιξη της τεχνολογίας, τις οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες κάθε χώρας και ήταν πάντα συνδεδεμένη με την ασφάλεια των κατασκευών και των χρηστών. Για την εξυπηρέτηση αυτής της ανάγκης, της ασφάλειας, είναι επίσης άμεσα συνδεδεμένη με το πρότυπο της δομής του κράτους, των μηχανισμών ελέγχου, της οικονομίας και της μορφής ανάπτυξης, του γεωγραφικού ανάγλυφου και των ιδιαιτεροτήτων (π.χ. σεισμικότητας, νησιωτικότητας) κάθε τόπου.
Με βάση τα παραπάνω, το πλαίσιο άσκησης του επαγγέλματος αναπτύχθηκε διαφορετικά σε κάθε χώρα της Ευρώπης. Κοινά σημεία βρίσκουμε σε δύο κύριες ομάδες - φιλοσοφίες: του αγγλοσαξονικού και του ηπειρωτικού ευρωπαϊκού συστήματος.
Στη χώρα μας η άσκηση του επαγγέλματος του Μηχανικού εντάσσεται στο ηπειρωτικό ευρωπαϊκό σύστημα. Κύρια χαρακτηριστικά του είναι:
•Η ευθύνη του Διπλωματούχου Μηχανικού ως μελετητή και επιβλέποντα
•Η σύνδεση των κανόνων, των προδιαγραφών και των ελέγχων με τον κώδικα αμοιβών, για τη διασφάλιση της εφαρμογής των παραπάνω από την άσκηση του ελευθέριου επαγγέλματος του επιστήμονα Διπλωματούχου Μηχανικού, ο οποίος ενέχει συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες σε περίπτωση παράβασης των καθηκόντων του.1
Oι συντελεστές της άσκησης του επαγγέλματος είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι μεταξύ τους. Η κατάργηση ή η αλλαγή κάποιων από αυτούς συμπαρασύρει και επηρεάζει άμεσα τους υπόλοιπους.
Το επίπεδο των προδιαγραφών, οι ασφαλέστερες κατασκευές, η εφαρμογή νέων τεχνολογιών, η ασφάλεια του Πολίτη είναι ευθέως ανάλογες με την αμοιβή του μελετητή και επιβλέποντα σε όλες τις χώρες και σε όλα τα συστήματα, τουλάχιστον από ένα ύψος και κάτω.
Είναι, επίσης, προφανής η σύγχυση και η στρέβλωση εννοιών στην κοινή γνώμη, όπως της μελέτης και της επίβλεψης ενός έργου έναντι της οικοδομικής άδειας, της ελάχιστης ή της μέγιστης αμοιβής έναντι της ελάχιστης προβλεπόμενης αμοιβής, του μηχανισμού διασφάλισης των πάσης φύσεως εισφορών στο κράτος. Ελπίζουμε με την επιχειρηματολογία που ακολουθεί να φωτίσουμε αυτές τις στρεβλώσεις και τα ψέματα και να προτείνουμε τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, με πρόταξη το δημόσιο συμφέρον και την αποκάλυψη των σκοπιμοτήτων από όπου κι αν προέρχονται.
Πίνακας Περιεχομένων
Α. Εισαγωγή
Β. Ιστορικά στοιχεία και σημερινή πραγματικότητα
Γ. Κλειστό το επάγγελμα του Μηχανικού ή επικοινωνιακή «συνθηματολογική» σκοπιμότητα;
Δ. Ιστορικό της συζήτησης περί κλειστών επαγγελμάτων
Ε. Καταγραφή των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σε σχέση με τον κώδικα αμοιβών, τις τρέχουσες τιμές και το συνολικό θεσμικό πλαίσιο
ΣΤ. Ο κώδικας αμοιβών δεν «κλείνει» το επάγγελμα - Τεκμηρίωση
Ζ. Υπάρχουν επιχειρήματα υπέρ της κατάργησης του κώδικα αμοιβών;
Η. Υπάρχει θέμα με τη μετακίνηση Μηχανικών από χώρες χαμηλότερου ΑΕΠ;
Υπάρχουν προσχώματα στην εγκατάσταση τους στην Ελλάδα;
Θ. Η Ιδιαιτερότητα της σεισμικής δραστηριότητας και του νησιωτικού χώρου
Ι. Ποιες οι επιπτώσεις από πιθανή κατάργηση του κώδικα αμοιβών, πέραν του αυτονόητου κινδύνου για την ποιότητα, την ασφάλεια και την αισθητική των κτηρίων:
ΙΑ. Προτεινόμενες ενέργειες
ΙΒ. Κώδικας αμοιβών: Δογματισμός του ΤΕΕ ή Αναγκαιότητα
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ
Δείτε αναλυτικά όλη την απόφαση ΕΔΩ