ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
11 Νοέμβριος, 2006
Μετατέθηκε κατά τρία χρόνια η τεχνική αξιολόγηση των κατασκευαστικών εταιρειών
Οι μέτοχοι των μισών εισηγμένων κατασκευαστικών θα έπρεπε να βάλουν το χέρι στην τσέπη προκειμένου να εξυγιάνουν τις εταιρείες τους αν εφαρμόζονταν φέτος οι προβλέψεις του νόμου για την ετήσια αξιολόγηση των τεχνικών εταιρειών.
Φωτης Κολλιας - http://news.kathimerini.gr/
Το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, με διάταξη που συμπεριλαμβανόταν στον νόμο για τις μελέτες, μετέφερε κατά τρία χρόνια την αξιολόγηση των εργολάβων, με βάση τους λεγόμενους δείκτες βιωσιμότητας. Οι συγκεκριμένοι δείκτες (ίδια κεφάλαια προς σύνολο υποχρεώσεων ή κυκλοφορούν ενεργητικό προς βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις) δείχνουν τη χρηματοοικονομική υγεία των εργοληπτών και πρέπει να είναι ανώτεροι της μονάδας. Στην περίπτωση που κάποια τεχνική εταιρεία εμφανίζει δείκτη κατώτερο της μονάδας, τότε έχει προθεσμία κάποιων μηνών προκειμένου να αυξήσει το μετοχικό της κεφάλαιο ή να περιορίσει τις υποχρεώσεις της. Διαφορετικά κινδυνεύει να απολέσει το εργοληπτικό πτυχίο της.
Από την εφαρμογή κάποιων εκ των δεικτών βιωσιμότητας για τη χρήση 2005 προκύπτει ότι ακόμα και εταιρείες της ανώτατης τάξης, που το τελευταίο διάστημα έχουν αναλάβει δημόσια έργα, εμφανίζουν αρνητική εικόνα. Αν δεν είχαν λάβει την παράταση του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, τότε οι μέτοχοί τους έπρεπε να επενδύσουν για την εξυγίανσή τους. Εταιρείες όπως η ΑΕΓΕΚ, η ΔΙΕΚΑΤ και η Δομική Κρήτη, αλλά και οι γνωστές «προβληματικές» του κλάδου, όπως η Θεμελιοδομή και η ΑΛΤΕ, είχαν το 2005 δείκτες βιωσιμότητας που δεν πληρούσαν τα κριτήρια του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ. Σημειώνεται, πάντως, ότι η διοίκηση της ΑΕΓΕΚ καταβάλλει το τελευταίο διάστημα τιτάνια προσπάθεια για την εξυγίανση του ισολογισμού, ενώ τμήμα των περιουσιακών της στοιχείων έχει περιέλθει σε εταιρεία συμμετοχών και βαίνει προς πώληση, με βάση συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες. Ακόμα και υγιείς εταιρείες, με ικανοποιητικά αποτελέσματα και ισχυρή τεχνογνωσία, όπως η Εδραση Χ. Ψαλλίδας, είχαν πέρυσι πρόβλημα με κάποιον από τους δείκτες βιωσιμότητας.
Η χαριστική παράταση του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ στην εφαρμογή των δεικτών βιωσιμότητας, αλλά και η πρόσφατη ένταξη των τεχνικών εταιρειών στη ρύθμιση οφειλών προς το ΙΚΑ έχει προκαλέσει την αντίδραση ορισμένων διοικήσεων. Οι τελευταίες θεωρούν ότι μέσω των συγκεκριμένων παρεμβάσεων διαιωνίζεται η σημερινή θολή κατάσταση, αφού οι υγιείς εργολήπτες είναι υποχρεωμένοι να συμπορεύονται με προβληματικές επιχειρηματικές μονάδες.