ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

22 Μάιος, 2014
Νέα πτώση στις τιμές των ακινήτων
Συγκεκριμένα, οι τιμές των διαμερισμάτων ήταν κατά μέσο όρο μειωμένες κατά 7,5%
Συνεχίστηκε και το πρώτο τρίμηνο η υποχώρηση στις τιμές των ακινήτων, σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, οι τιμές των διαμερισμάτων ήταν κατά μέσο όρο μειωμένες κατά 7,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013. Υπενθυμίζεται ότι τη διετία 2012- 2013 η σωρευτική μείωση των τιμών έφθασε το 22%.
Πιο αναλυτικά, η μείωση των τιμών το α΄ τρίμηνο του 2014 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013 ήταν 7,6% για τα «νέα» διαμερίσματα (ηλικίας έως 5 ετών) και 7,5% για τα «παλαιά» (ηλικίας άνω των 5 ετών).
Οι συναλλαγές (εκτιμήσεις) επί οικιστικών ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν με τη διαμεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος για οποιονδήποτε λόγο (χρηματοδότηση για αγορά, επαναδιαπραγμάτευση υφιστάμενων δανείων, εγγραφή εξασφάλισης για μη στεγαστικά δάνεια, μεταφορά οφειλών πελατών από μια τράπεζα σε άλλη κλπ) έφθασαν το α΄ τρίμηνο του 2014 τις 3.903.
Σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2013, ο αριθμός των εκτιμήσεων το α΄ τρίμηνο του 2014 ήταν σημαντικά μειωμένος, κατά 63,3%. Σε ολόκληρο το 2013 ο αριθμός των εκτιμήσεων αυτών έφθασε τις 24.100 (αναθεωρημένα στοιχεία), καταγράφοντας σημαντική μείωση, κατά 22,2%, έναντι του προηγούμενου έτους (2012: 30.964).
Ο όγκος των οικιστικών ακινήτων που αφορούσαν οι εκτιμήσεις (με βάση το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων) ήταν το α΄ τρίμηνο του 2014 μειωμένος κατά 63,4% σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2013, ενώ ολόκληρο το 2013, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, ο όγκος των εκτιμήσεων, σε τετραγωνικά μέτρα, μειώθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 23,1%
TEE