ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πάρκο Καναδά στην Αγίας Σοφίας

27 Ιανουάριος, 2014

Πάρκο Καναδά στην Αγίας Σοφίας

Το πάρκο του Καναδά δημιούργησε ο δήμος Θεσσαλονίκης στη συμβολή της Αγίας Σοφίας με την οδό Μακένζι Κινγκ.

1ο άρθρο από Εφημ. Μακεδονία

Αυτός ο χώρος, που αναμορφώθηκε για να αποτελέσει ένα σύμβολο των στενών δεσμών που συνδέουν τη Θεσσαλονίκη με την αδελφοποιημένη πόλη της Οτάβα, πρόκειται να εγκαινιαστεί σήμερα, με την ευκαιρία και της συμπλήρωσης εβδομήντα χρόνων ελληνοκαναδικών διπλωματικών σχέσεων.

Στο πάρκο αυτό θα τοποθετηθούν δείκτης μνήμης προς τιμήν του φιλέλληνα καναδού πολιτικού Μακένζι Κινγκ καθώς και το άγαλμα με τίτλο "Inukshuk", το οποίο αποτελεί έργο του γλύπτη και αρχιτέκτονα Γιώργου Παυλίδη. Το άγαλμα αυτό έχει κατασκευαστεί με την τεχνοτροπία των ιθαγενών της φυλής Inuit του Καναδά, ενώ τα έξοδα τόσο του γλυπτού όσο και του δείκτη μνήμης αποτελούν δωρεά της καναδικής πρεσβείας. Ο δείκτης μνήμης προς τιμήν του Μακένζι Κινγκ θα τοποθετηθεί δίπλα στο γλυπτό και θα συνοδεύεται από φωτογραφία και μικρή τρίγλωσση αναφορά στη ζωή και το έργο του φιλέλληνα καναδού πρωθυπουργού.

"Με τη συνεργασία άλλης μιας φίλης χώρας κι αδελφοποιημένης πόλης προχωρήσαμε στην αναβάθμιση ακόμη μιας γωνιάς της πόλης μας. Οι συνεργασίες αυτές υπογραμμίζουν τον εξωστρεφή χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης και τιμούν πόλεις και χώρες με τις οποίες μας συνδέουν ιστορική φιλία και άρρηκτοι δεσμοί", ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Κωνσταντίνος Ζέρβας.

"Στο πλαίσιο της πολιτικής της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης για την έμπρακτη ενδυνάμωση των σχέσεών μας με τις αδελφοποιημένες πόλεις ορίζουμε ακόμη έναν μικρό χώρο της πόλης ως πάρκο Καναδά. Η ενέργεια αυτή έχει στόχο να τιμήσουμε τη διαχρονική στήριξη του Καναδά προς τη χώρα μας, αλλά και να ενισχύσουμε τις διαπραγματεύσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει για μελλοντικές αεροπορικές διασυνδέσεις μεταξύ του αεροδρομίου ‘Μακεδονία' της Θεσσαλονίκης και πόλεων του Καναδά", συμπλήρωσε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σε θέματα τουρισμού και διεθνών σχέσεων Σπύρος Πέγκας.

Από την πλευρά του, ο πρέσβης του Καναδά Robert Peck σημείωσε ότι "τα εγκαίνια του πάρκου Καναδά υπογραμμίζουν την αλληλεγγύη και τη φιλία Καναδών και Ελλήνων κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μια φιλία που παραμένει ισχυρή μέχρι σήμερα".

2o άρθρο από voria.gr
Ο Γουίλιαμ Λάιον Μακένζυ Κινγκ, 10ος Πρωθυπουργός του Καναδά, δήλωσε όταν εισέβαλαν οι Ναζί στην Ελλάδα στις 6 Απριλίου 1941: «Όταν η κοιτίδα του ευγενέστερου πολιτισμού που γνώρισε η ανθρωπότητα, η χώρα στην οποία οφείλουμε μια ανώτερη και ομορφότερη ζωή, υφίσταται τέτοια επίθεση, η θέση όλων των πραγματικών ανθρώπων είναι στο πλευρό της». Ο Μακένζυ Κινγκ, πρωθυπουργός του Καναδά κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, υποστήριξε την περίοδο 1942-1945 το Ελληνικό Ταμείο Αρωγής Πολέμου του Καναδά στην προσπάθειά του να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Μετά το τέλος του πολέμου, δρόμοι στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη πήραν το όνομά του Μακένζυ Κινγκ προς τιμήν του Καναδού πρωθυπουργού.

Σε παρτέρι δίπλα στη συμβολή των δύο οδών θα τοποθετηθεί ένα γλυπτό Inukshuk που φιλοτέχνησε ο γλύπτης και αρχιτέκτονας Γιώργος Παυλίδης. Ιnukshuk στη γλώσσα των ιθαγενών της φυλής Ιnuit του Καναδά, σημαίνει «με τη μορφή ανθρώπου». Οι Inuit κατασκεύαζαν αυτά τα πέτρινα ορόσημα κατά μήκος των βορείων ακτών του Καναδά για να εντοπίζουν τα μονοπάτια που ακολουθούσαν οι ταξιδιώτες της εποχής, τις περιοχές κυνηγιού και τους τόπους λατρείας.

Το ιδιαίτερο αυτό έργο τέχνης δημιουργήθηκε για να συμβολίζει την αλληλεγγύη και τους διαχρονικούς δεσμούς μεταξύ των λαών του Καναδά και της Ελλάδας. Από την εμβάθυνση στην συμβολογία των αρχαίων Ιnukshuk, είναι εμφανής η ασύμμετρη προεκβολή του ενός "μπράτσου" που υποδείκνυε συνήθως ή τον Βορρά ή την κατεύθυνση προς κάποιο χώρο (ψαρέματος, καταλύματος, νερού).

Η θέση του γλυπτού ορίστηκε στο σημείο επαφής δύο διαγωνίων του σχήματος του παρτεριού και του προαναφερόμενου νοητού άξονα και καθιστά το γλυπτό περίοπτο από όλες τις οπτικές γωνίες σε σχέση με την οδό Μακένζυ Κίνγκ και την Πλατεία Αγίας Σοφίας. Παρ' όλα αυτά η θέση του γλυπτού είναι προσωρινή στο πλαίσιο του συνολικού σχεδιασμού και ανάπλασης της Πλατείας Αγίας Σοφίας- Πεζόδρομος Αγίας Σοφίας.

Επίσης σε θέση δίπλα στο γλυπτό θα τοποθετηθεί «Δείκτης Μνήμης» με φωτογραφία και μικρή τρίγλωσση αναφορά στη ζωή και το έργο του φιλέλληνα καναδού πρωθυπουργού.

Με αφορμή την εκδήλωση ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Κωνσταντίνος Ζέρβας δήλωσε: «Με τη συνεργασία άλλης μιας φίλης χώρας, προχωρήσαμε στην αναβάθμιση ακόμη μιας γωνιάς της πόλης μας. Οι συνεργασίες αυτές υπογραμμίζουν τον εξωστρεφή χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης και τιμούν χώρες με τις οποίες μας συνδέει ιστορική φιλία και άρρηκτοι δεσμοί».

«Στο πλαίσιο της πολιτικής της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης για την έμπρακτη ενδυνάμωση των σχέσεων μας με ακόμη μια φίλη χώρα και τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα που θέλουμε να προσδώσουμε στην πόλη μας, ορίζουμε ακόμη έναν μικρό χώρο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ως Πάρκο Καναδά» σημείωσε ο εντεταλμένος Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης για θέματα Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων και Πρόεδρος της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης Α.Ε. Σπύρος Πέγκας και πρόσθεσε: «Η ενέργεια αυτή από πλευράς μας έχει ως στόχο να τιμήσουμε τη διαχρονική στήριξη του Καναδά προς την χώρα μας αλλά και ειδικότερα προς τη Θεσσαλονίκη και να ενισχύσουμε τις διαπραγματεύσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει, για μελλοντικές αεροπορικές διασυνδέσεις μεταξύ του Αεροδρομίου Μακεδονία της Θεσσαλονίκης και πόλεων του Καναδά».

Από τη μεριά του ο Πρέσβης του Καναδά Robert W. Peck δήλωσε: «Ισχυροί ιστορικοί δεσμοί συνδέουν Έλληνες και Καναδούς. Τα εγκαίνια του "Πάρκου του Καναδά" υπογραμμίζουν την αλληλεγγύη και την φιλία Καναδών και Ελλήνων κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, μία φιλία που παραμένει ισχυρή μέχρι σήμερα».

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital