ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
17 Οκτώβριος, 2014
Παρέμβαση ΤΕΕ στις Βρυξέλλες για το επάγγελμα του Μηχανικού
Συνάντηση Εθνικών Συντονιστών για την Αναγνώριση των Επαγγελματικών Προσόντων και την αμοιβαία αξιολόγηση του Επαγγέλματος του Πολιτικού Μηχανικού και του Αρχιτέκτονα
Στην Συνάντηση των Εθνικών Συντονιστών για την Αναγνώριση των Επαγγελματικών Προσόντων και την αμοιβαία αξιολόγηση του Ρυθμιζόμενου Επαγγέλματος του Πολιτικού Μηχανικού και του Αρχιτέκτονα στα 28 Κράτη-Μέλη (Κ-Μ) της ΕΕ, πού πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου, συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΤΕΕ με επικεφαλής τον Πρόεδρο συν. Χρήστο Σπίρτζη.
Αναλυτικά, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του ΤΕΕ η υπόψη σημαντική συνάντηση αφορούσε στις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αξιολόγηση των ρυθμιζόμενων επαγγελμάτων στα Κ-Μ της ΕΕ σε εφαρμογή του Άρθρου 59 της τροποποιηθείσας Οδηγίας 2005/36/ΕΚ σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων - ρύθμιση επαγγέλματος α) Πολιτικού Μηχανικού (Civil Engineer) και β) Αρχιτέκτονα (Architect) και συμμετείχαν πάνω από 80 μέλη αντιπροσωπειών από τα Κ-Μ, εθνικοί εκπρόσωποι από Υπουργεία κυρίως και εκπρόσωποι Επιμελητηρίων από κάποιες χώρες που είχαν προσκληθεί από τα αρμόδια Υπουργεία (για την χώρα μας εθνικός εκπρόσωπος στην διαδικασία αυτή είναι το Υπουργείο Παιδείας πού είχε προκαλέσει το ΤΕΕ να συμμετέχει από κοινού στην υπόψη συνάντηση - ιδιαίτερη αναγνώριση σε ευρωπαϊκό επίπεδο του δημόσιου ρόλου του φορέα μας για την ρύθμιση του Επαγγέλματος του Μηχανικού). Η ολοήμερη συνάντηση είχε τέσσερις διακριτές συνεδρίες: την Εισαγωγική-Εναρκτήρια, την δεύτερη για το Επάγγελμα του Πολιτικού Μηχανικού (κατανομή συμμετεχόντων ανά ομάδες Κ-Μ) αυτήν για το Επάγγελμα του Αρχιτέκτονα (κατανομή των συμμετεχόντων ανά ομάδες Κ-Μ) και την τελική με την Σύνοψη - Συμπεράσματα των προηγουμένων.
Στην αντιπροσωπεία του ΤΕΕ μαζί με τον Πρόεδρο συμμετείχαν επίσης οι συν. Βασίλης Οικονομόπουλος π. Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πολιτικών Μηχανικών (ECCE) και Νίκος Φυντικάκης Μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA). Συντονιστής της ολοήμερης συνάντησης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν ο κος MartinFrohn, στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Αγοράς. Οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ ανέπτυξαν την ευρωπαϊκή και διεθνή εμπειρία και τις σύγχρονες τάσεις, όπου το Επάγγελμα του Μηχανικού ασκείται υπό σαφές ρυθμιστικό πλαίσιο αναφορικά με την πρόσβαση στο επάγγελμα (πενταετής διάρκεια πανεπιστημιακών σπουδών, εγγραφή σε Επιμελητήρια μετά από εξετάσεις για την χορήγηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, σύστημα αμοιβών, προδιαγραφών και κανονισμών, πλαίσιο αρμοδιοτήτων και ευθυνών, κώδικες δεοντολογίας) και στις περισσότερες χώρες είτε είναι νομοθετικά κατοχυρωμένο (χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, χώρες της Κεντρικής Ευρώπης) είτε σε άλλες χώρες οι Φορείς των Μηχανικών (αγγλοσαξωνικό σύστημα) έχουν εγκατεστημένο ανάλογο ρυθμιστικό πλαίσιο (χωρίς ωστόσο να είναι κατοχυρωμένο από την εθνική νομοθεσία) για την χορήγηση επαγγελματικών τίτλων στα μέλη τους. Επίσης υπογράμμισαν τις εξελίξεις στις ΗΠΑ όπου μετά την αποδοχή του ASCE Vision 2025 θεσπίζεται προαπαιτούμενη πενταετής διάρκεια σπουδών προκειμένου ο υποψήφιος να δώσει στην συνέχεια εξετάσεις για την απόκτηση επαγγελματικής άδειας. Οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ επέμειναν στις σύγχρονες απόψεις, την ευρεία συζήτηση και την κριτική πού δέχεται τα τελευταία χρόνια η συμφωνία της Bologna και τόνισαν ότι δεν νοείται η υποβάθμιση των προαπαιτούμενων ακαδημαϊκών σπουδών του Μηχανικού σε διασπασμένους κύκλους σπουδών πού αθροίζουν τεχνητά εκπαιδευτικές μονάδες, με ουσιαστική προϋπόθεση για την άσκηση του Επαγγέλματος κατόπιν αδιάσπαστου ενιαίου κύκλου πενταετών σπουδών.
Οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ αναφέρθηκαν εκτενώς και τεκμηριωμένα ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο του Επαγγέλματος του Μηχανικού είναι αναγκαίο για την διασφάλιση του Γενικού Δημοσίου Συμφέροντος, της ασφάλειας και ποιότητας των κατασκευών, της προστασίας και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ευρωπαίων πολιτών, της αειφορίας και βιώσιμης ανάπτυξης του δομημένου περιβάλλοντος, της προστασίας και αναβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος και αναφέρθηκαν αναλυτικά στην κρίσιμη συμβολή του Επαγγέλματος του Μηχανικού στο Δημόσιο Συμφέρον σε όλες τις κατηγορίες έργων και δραστηριοτήτων του Μηχανικού με παραδείγματα και συγκεκριμένες αναφορές από την ευρωπαϊκή και διεθνή εμπειρία. Το ρυθμιστικό πλαίσιο του Μηχανικού αποτελεί ακριβώς κρίσιμο παράγοντα πρόληψης και αντιμετώπισης εκ των προτέρων για τα θέματα των φυσικών καταστροφών της προστασίας και ασφάλειας των πολιτών των σύγχρονων κοινωνιών. Τονίσαμε επίσης τα θέματα ρόλων, αρμοδιοτήτων και ευθυνών των Μηχανικών πού καθιστούν ιδιαίτερο το ρόλο τους και δεν μπορεί σε καμμία περίπτωση το Επάγγελμα του Μηχανικού να εντάσσεται γενικά στην ευρωπαϊκή νομοθεσία με άλλα χίλια περίπου ανόμοια επαγγέλματα για τα θέματα επαγγελματικής αναγνώρισης και κινητικότητας. Το ΤΕΕ σε συνέχεια και της Διακήρυξης της Αθήνας - των Προέδρων των Ευρωπαϊκών Οργανισμών των Μηχανικών (Οκτώβριος 2013) έθεσε πάλι δημόσια και εμφαντικά το θέμα: Οι υπηρεσίες της ΕΕ πρέπει να σεβασθούν την υπερ-εκαντοαετή νομοθεσία για το ρυθμιστικό πλαίσιο άσκησης του Επαγγέλματος του Μηχανικού στα Κ-Μ πού συνέβαλε αποφασιστικά στην οικοδόμηση της σύγχρονης Ευρώπης. Καταθέσαμε την σαφέστατη άποψη, γιατί οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναλώνονται στην διερεύνηση αυτονοήτων θεμάτων, όπως το αναγκαίο ρυθμιστικό πλαίσιο του επαγγέλματος του Μηχανικού και ποιες πραγματικά μπορεί να είναι οι σκοπιμότητες για την ανακίνηση πάλι και πάλι παρόμοιων θεμάτων. Θέσαμε δημόσια το ερώτημα: «Γιατί οι υπηρεσίες της ΕΕ προσπαθούν να ξανα-ανακαλύψουν την Ευρώπη?» Προτείναμε, να επικεντρωθούν οι εργασίες των υπηρεσιών της ΕΕ στα τρέχοντα σημερινά κρίσιμα θέματα αυτά της Ανάπτυξης και της Κοινωνικής Συνοχής της Ευρώπης, στα προβλήματα της Ανεργίας και της Ύφεσης, στην ανάγκη Αύξησης των Ευρωπαϊκών Πόρων και των Δημοσίων Επενδύσεων και εδώ πραγματικά να ζητηθεί η συμβολή των Μηχανικών και των Φορέων τους.
ΤΕΕ