ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
04 Οκτώβριος, 2010
Περαίωση και νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών
Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς επεσήμανε τα εξής:
Εξαίρεση επιτηδευματιών ακινή των από την περαίωση:
Η παρ. θ) του άρθρου 4 του νομοσχεδίου για την περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων αναφέρει επί λέξει τα εξής:
<<θ). Οι υποθέσεις επιτηδευματιών φυσικών προσώπων τα οποία, με βάση τα στοιχεία του περιουσιολογίου 2008 υπόκεινται σε φορολόγηση για την ακίνητη περιουσία (Κεφ. Δ΄ν. 3843/2010, Α΄58).>>
Κατά συνέπεια όλοι οι επιτηδευματίες των οποίων η προσωπική ακίνητη περιουσία σύμφωνα με το εκκαθαριστικό του ΕΤΑΚ υπερέβαινε τις 400.000 ευρώ στερούνται του δικαιώματος να προβούν σε περαίωση των εκκρεμών επαγγελματικών φορολογικών τους υποθέσεων!
Η διάταξη συσχετίζει άσχετα θέματα, όπως την επαγγελματική δραστηριότητα με την προσωπική περιουσιακή κατάσταση του επιτηδευματία, και πρέπει να αποσυρθεί ως πρόδηλα αντισυνταγματική γιατί:
1. Στερεί από εκατοντάδες χιλιάδες επιτηδευματίες το δικαίωμα που δίνει ακόμη και στους εκδότες πλαστών και εικονικών στοιχείων, θέτοντας το <<νοικοκύρη>> επιτηδευματία σε χειρότερη μοίρα από τον απατεώνα!
2. Θεωρεί ικανό λόγο εξαίρεσης την ύπαρξη απλώς <<ακίνητης περιουσίας>> 400.000 ευρώ, και όχι ιδιαίτερα μεγάλης ακίνητης περιουσίας, και μάλιστα οποτεδήποτε στο παρελθόν και αν αποκτήθηκε αυτή, και από οποιαδήποτε αιτία!
3. Ευνοεί αυτόν που έχει τα περιουσιακά του στοιχεία σε άλλα φυσικά πρόσωπα ή εταιρείες, ακόμη και off-shore, ώστε περιουσιακά να είναι στο απυρόβλητο, εκθέτοντας το φερέγγυο επαγγελματία στους γνωστούς σε όλους κινδύνους από τους φορολογικούς ελέγχους (πρόστιμα για τυπικές παραβάσεις κλπ. κλπ.). Συνεπώς δεν θίγει κάποιους μεγαλοεπιχειρηματίες αλλά το μέσο επαγγελματία, ιδιοκτήτη ακόμη και μικρής ακίνητης περιουσίας.
4. Δεν λαμβάνει υπόψη του τις μεταγενέστερες από 1.1.2008 περιουσιακές μεταβολές της περιουσιακής τους κατάστασης, εξαιρώντας από την περαίωση και όλους όσων τα περιουσιακά τους στοιχεία μειώθηκαν μετά την 1.1.2008 και ως εκ τούτου σήμερα δεν υπάγονται στον νέο ΦΑΠ.
5. Αποπνέει ιδιαίτερη δυσπιστία και τελικά συνιστά ηθική απαξίωση (πραγματική <<ύβριν>>) σε βάρος όσων έχουν ταυτόχρονα τις ιδιότητες του επιτηδευματία και του μικροιδιοκτήτη. Δηλαδή σε βάρος εκείνων των υγιών στοιχείων της κοινωνίας που στηρίζουν την οικονομία, δεν αποκρύπτουν τα περιουσιακά τους στοιχεία από τους δανειστές τους και την φορολογούσα αρχή, και γενικότερα είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους!
Αύξηση αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων υπήρξαν ως τώρα <<πολιτικό>> εργαλείο παρέμβασης των κυβερνήσεων στην αγορά των ακινήτων αλλά κυρίως στη φορολογία τους. Οι αξίες αυτές χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των φορολογικών υποχρεώσεων τόσο σε δικαιοπραξίες όπου υπάρχει το στοιχείο της συναλλαγής (αγοραπωλησίες κλπ.), όσο και στις οικογενειακές δικαιοπραξίες και σχέσεις (γον. παροχές, κληρονομιές κλπ.), όπου ουδεμία υφίσταται συναλλαγή.
Η οξύτατη κρίση στην κτηματαγορά που άρχισε προ πενταετίας, και η οργανωμένη <<κατεδάφιση>> της αξίας των ακινήτων, μέσω της επιβολής βαρύτατου ΦΑΠ, τεκμηρίων ακόμη και στην αγορά πρώτης κατοικίας, μειώσεων μισθωμάτων και ομοβροντίας άλλων μέτρων, δεν επιτρέπει οποιαδήποτε σοβαρή συζήτηση για αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Αυτό θα αποτελούσε πραγματική ταφόπλακα στην οικοδομή, την αγορά αλλά και την ίδια την Εθνική μας Οικονομία, και θα έφερνε σε απόγνωση κάθε ελληνική οικογένεια που θα χρειαστεί να καταβάλει φόρους κληρονομιάς!
Αντίθετα, η συνεχώς αυξανόμενη μαζική εγκατάλειψη και απαξίωση των επαγγελματικών ακινήτων, σε όλη τη χώρα, η οικειοθελής μείωση των μισθωμάτων και η έλλειψη οποιουδήποτε αγοραστικού ή μισθωτικού ενδιαφέροντος γι΄ αυτά, επιβάλλει την άμεση και δραστική μείωσή τους!
Για τις αντικειμενικές αξίες, ιδιαίτερα των επαγγελματικών ακινήτων, προτείνουμε τα εξής:
1. Τη μείωση των τιμών ζώνης σε πολλές υπερτιμημένες περιοχές, οι οποίες έχουν ήδη χάσει την αγοραστική τους αξία για διάφορους λόγους (εγκατάλειψη, γκετοποίηση, εγκληματικότητα κλπ.)
2. Τη μείωση των συντελεστών εμπορικότητας σε όλα τα επαγγελματικά ακίνητα της χώρας, τουλάχιστον κατά το 50% του πέραν της μονάδας ύψους τους.
3. Την προσαύξηση των μειωτικών συντελεστών παλαιότητας όλων των κατηγοριών κτιρίων κατά 10-20%, λόγω της παλαίωσης του κτιριακού δυναμικού της χώρας μας.
4. Ειδικά για τα επαγγελματικά γραφεία, την αποσύνδεση της αντικειμενικής αξίας τους από το συντελεστή εμπορικότητας των ισογείων καταστημάτων και την προσθήκη μειωτικού συντελεστή έλλειψης χώρου υγιεινής αποκλειστικής χρήσης εντός του γραφείου.
5. Τον συνυπολογισμό του κριτηρίου βάθους, και των λοιπών μειωτικών συντελεστών.
Στη συνέντευξη μετείχαν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Δημήτρης Παξινός, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Βασίλης Κορκίδης, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών και Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος κ. Δ. Καψιμάλης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας κ. Αθ.Κατσίκης, ο γεν. γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων Ελλάδος κ. Γ. Καββαθάς, ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης κ. Διονύσης Χιόνης, ενώ χαιρετισμό απέστειλε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας κ. Κ. Βλαχάκης.