ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ποιές περιοχές εντάσσονται στο σχέδιο: Λύση για τα αυθαίρετα

05 Ιανουάριος, 2008

Ποιές περιοχές εντάσσονται στο σχέδιο: Λύση για τα αυθαίρετα

Λύση για τα 1.000.000 αυθαίρετα της χώρας αναζητά η κυβέρνηση την ίδια στιγμή που νομάρχες και δήμαρχοι προσπαθούν να αμβλύνουν το πρόβλημα, εντάσσοντας περιοχές στο σχέδιο πόλης.

Ανατολική Αττική και Θεσσαλονίκη κατέχουν τα πρωτεία στην αυθαιρεσία, καθώς στα διοικητικά τους όρια υπάρχουν περισσότερες από 200.000 αυθαίρετες κατοικίες χωρίς να έχει γίνει καμία κατεδάφιση εδώ και δεκαετίες.

Η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής προχωρά στην ένταξη 200.000 στρεμμάτων στο σχέδιο πόλης, προκειμένου να νομιμοποιηθούν περί τις 50.000 σπίτια. Παράλληλα οι Νομαρχίες Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής περιμένουν να ενταχθούν στο σχέδιο εκτάσεις σε Καλαμαριά, Σταυρούπολη και Καλλικράτεια, ώστε να μειωθεί το πρόβλημα τουλάχιστον στις τουριστικές περιοχές, καθώς και στον οικιστικό ιστό της συμπρωτεύουσας.

Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ δρομολογεί λύση για το πρόβλημα των αυθαιρέτων, η οποία, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, προβλέπει αυστηρά πρόστιμα, κατεδαφίσεις αλλά και νομιμοποιήσεις κατοικιών.

Στην Ανατολική Αττική, που έχει ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης στο σχέδιο πόλης 200.000 στρεμμάτων σε 35 δήμους και κοινότητες, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που θα νομιμοποιηθούν θα πληρώσουν εισφορές σε γη και χρήμα με βάση τις αντικειμενικές αξίες, ώστε οι περιοχές τους να αποκτήσουν υποδομές πόλης.

Ο σκοπός της νομαρχίας είναι οι διαδικασίες να γίνουν με βάση τα νέα δεδομένα που επικρατούν στην Ανατολική Αττική και να ενισχυθεί η πρώτη κατοικία. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με την απογραφή του 2001, είναι η περιοχή της χώρας με τη μεγαλύτερη οικιστική και οικονομική ανάπτυξη, καθώς σε πολλούς δήμους της, όπως τα Καλύβια, οι κάτοικοι έχουν αυξηθεί κατά 100%.
Οπως αναφέρει ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Λ. Κουρής, στόχος είναι η περιοχή να μπορέσει να αναπτυχθεί, με σεβασμό όμως στο περιβάλλον, ώστε η Ανατολική Αττική να συνεχίσει να αναπτύσσεται σε όλους τους τομείς χωρίς να γίνει όμως Θριάσιο Πεδίο.

Ποιες περιοχές εντάσσονται

Οι περιοχές που είναι στη φάση ένταξης είναι οι εξής:
▪ Αγιος Στέφανος.
Η Πολεοδομική Ενότητα 2 πέρασε από το Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος. Εκκρεμούν οι ΠΕ 3-4 στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Για την ΠΕ 1 έχει υποβληθεί μελέτη και θα διαβιβαστεί στο δήμο για α’ ανάρτηση. Ωστόσο έχει δημιουργηθεί πρόβλημα για 500 σπίτια για τα οποία εκδόθηκαν άδειες από λάθος της πολεοδομίας σε χαρακτηρισμένη από το 1982 αναδασωτέα περιοχή.
▪ Ανάβυσσος.
Η μελέτη επέκτασης σχεδίου πόλεως για α’ κατοικία διαβιβάστηκε στο ΚΣΧΟΠ και θα γίνει ανάρτηση το Φεβρουάριο. Η μελέτη για την περιοχή Μαύρο Λιθάρι οδεύει προς ΦΕΚ ενώ η περιοχή Βούρλα είναι οικοδομήσιμη.
▪ Ανθούσα.
Η έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου έχει γίνει από τον Οργανισμό Αθήνας και αναμένεται Προεδρικό Διάταγμα. Η μελέτη «πακέτο» για τα εκτός σχεδίου της Ανθούσας θα ανατεθεί.
▪ Ανοιξη.
Οι μελέτες για την πολεοδόμηση – επέκταση σχεδίου για τους παλαιούς οικισμούς έχουν σταλεί για την α’ ανάρτηση.
▪ Αρτέμιδα.
Για την περιοχή Μάνδρα Διάκου έχει γίνει η καταχώριση της πράξης εφαρμογής στο Κτηματολόγιο, ενώ για την περιοχή Αγιος Νικόλαος θα γίνει η δεύτερη ανάρτηση το Μάρτιο.
▪ Αυλώνας.
Η μελέτη επέκτασης του σχεδίου πόλης βρίσκεται στην περιφέρεια προς έγκριση και είναι στη φάση της ολοκλήρωσης της μελέτης.
▪ Αχαρνές.
Η περιοχή Μεγάλα Σχοίνα είναι στη διαδικασία της γ’ ανάρτησης. Οι Πολεοδομικές Ενότητες 19-20 είναι στο ΚΣΧΟΠ όπως και το ΒΙΠΑ. Η πράξη εφαρμογής για την περιοχή Πυργουθί ολοκληρώνεται. Τέλος η περιοχή Αγία Αννα είναι στη φάση της εξέτασης ενστάσεων.
▪ Βαρνάβας.
Ο οικισμός Παραλία είναι στη φάση των ενστάσεων της β’ φάσης της πολεοδομικής μελέτης. Προωθείται μελέτη για Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και οριοθέτηση για τους οικισμούς Πούριθι, Αγ. Παρασκευή και Μεταμόρφωση Σωτήρος.
▪ Βάρη.
Εγινε διαγωνισμός για την κτηματογράφηση – πολεοδόμηση – πράξη εφαρμογής επέκτασης σχεδίου πόλεως σε οικιστικές περιοχές α’ και β’ κατοικίας εντός του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Η πράξη εφαρμογής στην περιοχή Κόρμπι είναι στάσιμη λόγω ρέματος.
▪ Βούλα.
Η μελέτη για την περιοχή Πηγαδάκια βρίσκεται στο ΥΠΕΧΩΔΕ για έγκριση ενώ η μελέτη για την περιοχή Δικηγορικά πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο και θα γίνει η α’ ανάρτηση.
▪ Γέρακας.
Η μελέτη για την επέκταση σχεδίου για τις περιοχές Κέντρο, Μπαλάνα και Γαργητός είναι προς έγκριση του ρυμοτομικού σχεδίου.
▪ Γλυκά Νερά.
Η μελέτη της πράξης εφαρμογής για την περιοχή Μιχούλη θα αναρτηθεί το Φεβρουάριο ενώ κατατέθηκε η μελέτη τροποποίησης του ΓΠΣ στον Οργανισμό Αθήνας.
▪ Γραμματικό.
Το πακέτο μελέτης του οικισμού της παραλίας Σέσι εκκρεμεί από το 1994 λόγω οικονομικών διαφορών. Προωθούνται νέες μελέτες για τις περιοχές Συλλόγου Αστυνομικών και Αγία Μαρίνα.
▪ Διόνυσος.
Παρουσιάστηκε η μελέτη για έγκριση της α’ φάσης και σύνταξη κατευθύνσεων για τη β’ φάση που αφορά το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.
▪ Κάλαμος.
Η μελέτη για την επέκταση του σχεδίου της Παραλίας Καλάμου εκκρεμεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ ενώ η μελέτη οριοθέτησης του οικισμού εκκρεμεί.
▪ Καλύβια.
Η μελέτη για την επέκταση του σχεδίου για την α’ κατοικία είναι στο στάδιο της β’ φάσης.
▪ Καπανδρίτι.
Είναι στα φάση του διαγωνισμού οι μελέτες για οριοθέτηση στις περιοχές Μικροχώρι και Μετόχι Ρη. Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο έχει προβλήματα με το Συμβούλιο της Επικρατείας.
▪ Κερατέα.
Οι μελέτες επέκτασης του σχεδίου στην περιοχή Λιμανάκι είναι στάσιμες λόγω κακής συνεργασίας δήμου – δασαρχείου. Οι μελέτες ένταξης ΒΙΠΑ και ΒΙΟΠΑ είναι στη β’ φάση. Σε εξέλιξη η μελέτη ένταξης της περιοχής Κακιά Θάλασσα.
▪ Πολυδένδρι.
Ακόμη δεν έχει εγκριθεί το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το οποίο ξεκίνησε η μελέτη του το 1997.
▪ Κορωπί.
Για την περιοχή Αγία Μαρίνα επανεξετάζονται οι ενστάσεις. Για την περιοχή Αγιος Δημήτριος γίνεται κτηματογράφηση και αναμένεται η οριοθέτηση των ρεμάτων.
▪ Κουβαράς.
Για την επέκταση του σχεδίου πόλεως έχει γίνει η γ’ ανάρτηση των κτηματογραφικών.
▪ Κρυονέρι.
Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο έχει κατατεθεί προς έγκριση στον Οργανισμό Αθήνας.
▪ Λαύριο.
Η πολεοδομική μελέτη για το ΒΙΟΠΑ – ΒΙΠΑ εκκρεμεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ ενώ για τις περιοχές Οξυγόνο, Πράσινη Αλεπού είναι σε εξέλιξη περιβαλλοντικές μελέτες λόγω ρεμάτων.
▪ Μαλακάσα.
Είναι προς έγκριση στον Οργανισμό Αθήνας το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τους οικισμούς Μήλεσι και Μαλακάσας.
▪ Μαρκόπουλο Μεσογαίας.
Η πολεοδομική μελέτη για το Επιχειρηματικό Πάρκο είναι στην α’ φάση όπως και η μελέτη για το Βιομηχανικό Πάρκο. Η μελέτη για την επέκταση του βόρειου οικισμού θα αναρτηθεί το Φεβρουάριο ενώ για τον νότιο αναμένεται ΦΕΚ.
▪ Μαρκόπουλο Ωρωπού.
Η μελέτη ένταξης για τον οικισμό της παραλίας βρίσκεται προς ανάρτηση. Για τις ΠΕ 2, 3, 4 εκκρεμεί η εκδίκαση των ενστάσεων.
▪ Νέα Μάκρη.
Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις περιοχές Μάτι, Αγία Μαρίνα, Φως και Αμπελόκηποι εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Αθήνας. Αναμένεται η μελέτη για τα ρέματα.
▪ Παιανία.
Για την περιοχή ΒΙΠΑ αναμένεται η ανάρτηση της β’ φάσης της μελέτης με νέες χρήσεις. Για την περιοχή Μπούρα εκκρεμεί η οριοθέτηση των ρεμάτων ενώ για τις περιοχές Αγία Μαρίνα και Αγία Τριάδα εξετάζονται οι ενστάσεις. Στη φάση της τελικής ανάρτησης είναι οι περιοχές Αγιος Ανδρέας και Ανοιξη.
▪ Παλλήνη.
Για την περιοχή Βακαλόπουλου κυρώθηκε η πράξη εφαρμογής. Για τις πολεοδομικές ενότητες 1 ως 6 και από 8 ως 14 αναμένονται οι μελέτες για τα ρέματα.
▪ Πικέρμι.
Η μελέτη για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ξεκίνησε.
▪ Ραφήνα.
Για την ένταξη των περιοχών Πευκώνα και Μαύρα Αμπέλια οι μελέτες σταμάτησαν λόγω έλλειψης στοιχείων για τα ρέματα. Οι μελέτες ένταξης των περιοχών Πανόραμα, Σκαλοπάτι και Αγ. Χαράλαμπος είναι στη φάση της έγκρισης. Αντίθετα το Κόκκινο Λιμανάκι είναι πλέον οικοδομήσιμο.
▪ Ροδόπολη.
Για την επέκταση του σχεδίου πόλεως εκκρεμεί η γνωμοδότηση του χαρακτηρισμού της περιοχής από το υπουργείο Γεωργίας.
▪ Σπάτα.
Για την ένταξη των Πολεοδομικών Ενοτήτων 1, 5, 6 και 7 έγινε η 2η ανάρτηση κτηματογραφικών για συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας. Το Επιχειρηματικό Πάρκο είναι στη φάση της β’ ανάρτησης.
▪ Σταμάτα.
Η μελέτη επέκτασης του πολεοδομικού σχεδίου σταμάτησε με απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου.
▪ Ωρωπός.
Η μελέτη πολεοδόμησης και επέκτασης του οικισμού Αγ. Κωνσταντίνου βρίσκεται στο Νομοθετικό για τροποποιήσεις με σκοπό την αύξηση των ΖΩΕ. Οι μελέτες οριοθέτησης των οικισμών Ποντίων και Αγ. Αικατερίνης βρίσκονται προς έλεγχο στην ΠΕΧΩ. Η μελέτη για τη β’ παραθεριστική στην περιοχή Αγριλέζα εκκρεμεί λόγω της μη οριοθέτησης των ρεμάτων όπως και η μελέτη για την ένταξη της β’ παραθεριστικής στην περιοχή Λαχανόκηποι Χαλκούτσι. Η μελέτη για την ένταξη της β’ παραθεριστικής στο Χαλκούτσι κατέπεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ για τη Σκάλα Ωρωπού επειδή δεν θεωρείται οικισμός απαιτείται Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το οποίο έγινε η σχετική προκήρυξη.

ΜΑΝΟΥΣΑΚΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ελεύθερος Τύπος

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital