ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σβήνουν 150 επαγγέλματα στην οικοδομή

02 Νοέμβριος, 2013

Σβήνουν 150 επαγγέλματα στην οικοδομή

Περισσότεροι από το 80% των κατασκευαστών εργολάβων σταμάτησαν να δουλεύουν στην οικοδομή.

Ούτε σε δέκα χρόνια θα ανακάμψει η οικοδομή και τα 150 επαγγέλματα που συνδέονται με αυτήν, ενώ, αν το 2014 απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί και προστεθούν και άλλα ακίνητα προς διάθεση, ο κλάδος θα καταστραφεί ολοσχερώς: ήδη, περισσότεροι από το 80% των κατασκευαστών εργολάβων σταμάτησαν να δουλεύουν στην οικοδομή.
Αυτό εκτίμησε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), κ. Παπαγιώτης Παπαδόπουλος, παρουσιάζοντας έρευνα κοινής γνώμης για το παρόν και το μέλλον των επαγγελμάτων που σχετίζονται με την οικοδομική δραστηριότητα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 405 επιχειρήσεις του κλάδου της οικοδομής (ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, ανελκυστήρες, συστήματα ψύξης και θέρμανσης, μεταλλικές κατασκευές, κουφώματα, πλακίδια, ελαιοχρωματισμοί κοκ.), σε 310 καταναλωτές και σε 55 δικηγόρους και συμβολαιογράφους, στα μέσα Οκτωβρίου -περίοδος κατά την οποία διαχέονταν στον Τύπο διάφορες πληροφορίες σχετικά με τον νέο, Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ
Η ύφεση στην οικοδομή αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην κακή ψυχολογία τών εν δυνάμει αγοραστών (32,5% επαγγελματίες, 34,5% καταναλωτές), στην αβεβαιότητα για το μέλλον (56,4% επαγγελματίες, 40,9% καταναλωτές), στη δύσκολη πρόσβαση στον δανεισμό για αγορά ακινήτου (41,9% επαγγελματίες, 54% καταναλωτές) και στις αντικειμενικές αξίες (32,9% επαγγελματίες, 33% καταναλωτές).
Για να δοθεί εκ νέου ώθηση στην αγορά προφανώς και πρέπει να αλλάξουν κάποιοι από τους προαναφερθέντες συντελεστές -κάτι το οποίο μάλλον δεν διαβλέπουν οι επαγγελματίες του κλάδου...
Έτσι, σχεδόν εννέα στους δέκα ερωτηθέντες (88%) εκτιμούν ότι η κρίση θα κρατήσει πολύ περισσότερο από 3-4 χρόνια (απάντηση που δίνει το 10%), ενώ μόλις το 2% αισιοδοξεί ότι σε δύο χρόνια η κατάσταση θα έχει αναστραφεί. Μάλιστα, κατά την εκτίμηση του προέδρου του ΒΕΘ η κρίση θα κρατήσει πάνω από δέκα χρόνια: σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, σήμερα υπάρχουν χιλιάδες αδιάθετα ακίνητα, ενώ, αν σε αυτά προστεθούν και τα ακίνητα που ενδεχομένως βγουν σε πλειστηριασμό από το 2014 και εφεξής, δεν πρόκειται να χτιστεί σχεδόν τίποτα για πολλά χρόνια.
Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και όσοι προγραμμάτιζαν ανακαίνιση του σπιτιού τους (το 76%, έναντι του 8% που προγραμματίζει ανέγερση και το 16% που σχεδιάζει αγορά) το αναβάλλουν για αργότερα...

ΟΙ ΦΟΡΟΙ
«Κάτσε φρόνιμα, γιατί θα σου γράψω το σπίτι!»: την παραπάνω απειλή, που κατά το ανέκδοτο διατυπώνει ο πατέρας προς τον γιο, χρησιμοποίησαν χαριτολογώντας τα μέλη της διοίκησης του ΒΕΘ, για να καταδείξουν πόσο δυσβάσταχτη είναι πλέον η φορολογία στα ακίνητα...
Έτσι, το 83% των επαγγελματιών παραδέχεται ότι η αγορά ακινήτου δεν είναι πλέον η καλύτερη επένδυση, ποσοστό ακόμη μεγαλύτερο κι από αυτό των καταναλωτών (63%). Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι το 95% των δικηγόρων, το 90% των καταναλωτών και το 79% των κατασκευαστών πιστεύουν ότι η μείωση (ή ακόμη και η κατάργηση) των διάφορων φόρων επί του ακινήτου θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην αγορά ακινήτων. Επίσης, ένας στους τέσσερις καταναλωτές, το 43,2% των επαγγελματιών και το 90% των δικηγόρων και συμβολαιογράφων πιστεύουν ότι ο ΦΠΑ σε όλα τα προϊόντα και στις υπηρεσίες που σχετίζονται με την οικοδομή θα έπρεπε να μειωθεί από το 23% στο 13%, όπως έγινε και στον κλάδο της εστίασης.

ΠΟΥΛΑΝΕ ΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ
Οκτώ στους δέκα επαγγελματίες δηλώνουν ότι ο τζίρος τους μειώθηκε σε σχέση με το εννεάμηνο του 2012. Μάλιστα, ο μέσος όρος μείωσης του τζίρου είναι 45% σε σχέση με την περσινή (επίσης κακή) χρονιά. Ενδεικτική ήταν η παρατήρηση του προέδρου του ΒΕΘ (ο οποίος επίσης δραστηριοποιείται στον κλάδο της οικοδομής), ότι είδε τον τζίρο του να μειώνεται πάνω από 80% από το 2008 έως σήμερα.
«Οι εργολάβοι που έχουν αδιάθετα πουλάνε όσο όσο -κοντά στο κόστος-, για να καλύψουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις», σημείωσε από την πλευρά του ο οικονομικός επόπτης του ΒΕΘ, κ. Γιάννης Φωτιάδης, φέρνοντας ως παράδειγμα μια ακριβή περιοχή της Θεσσαλονίκης, με ποσοστό αντιπαροχής 50%-55%, όπου άλλοτε η τιμή πώλησης ήταν 4.000 ευρώ/ τετρ. μ και σήμερα έχει φτάσει στα 800 ευρώ/ τετρ. μ.: «Ό,τι κέρδισε τα προηγούμενα χρόνια αυτός ο εργολάβος, το έχει χάσει...» σχολίασε.
Συνολικά εννέα στους δέκα καταναλωτές εκτιμούν ότι οι τιμές των ακινήτων μειώθηκαν τον τελευταίο χρόνο, ενώ δύο στους τρεις πιστεύουν (ή προσδοκούν) ότι θα μειωθούν περαιτέρω το 2014.

ΕΙΣΦΟΡΕΣ: 1 ΣΤΟΥΣ 4 ΕΧΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ
Μεγάλο ποσοστό από το 1,5 εκατομμύριο ανέργων εργαζόταν στους κλάδους της οικοδομής -είτε ως υπάλληλοι είτε ως αυτοαπασχολούμενοι. Στο δείγμα της έρευνας του ΒΕΘ το 56% ήταν αυτοαπασχολούμενοι, ενώ το 44% απασχολούσε προσωπικό (κατά κανόνα όχι πάνω από ένα άτομο σε μόνιμη βάση).
Εξ αυτών, η πλειοψηφία (85%) σχεδιάζει να μην προχωρήσει σε απολύσεις, όσο διατηρεί την επιχείρηση. Το 62% δηλώνει ότι πληρώνει κανονικά τις εισφορές στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών-ΟΑΕΕ (στοιχείο που θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως «ανειλικρινής απάντηση», όπως σχολίασε ο διευθυντής της εταιρείας Interview, που πραγματοποίησε την έρευνα, κ. Δ. Βασιλειάδης). Από αυτούς που σταμάτησαν να πληρώνουν εισφορές, ένας στους τέσσερις έχει οφειλές δύο και πλέον ετών και το 44% οφείλει ποσά από ένα έως δύο χρόνια.
Μείωση τζίρου κατά 70%-90% την τριετία 2010-2012 διαπιστώνουν δικηγόροι και συμβολαιογράφοι σε ότι αφορά τις σχετικές με το ακίνητο δραστηριότητες (αγοραπωλησίες, μεταβιβάσεις, δωρεές, κληρονομιές). Μάλιστα, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην οικοδομή, ένας στους τέσσερις συμφωνεί με τη μείωση των εξόδων μεταβίβασης.

makthes.gr

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2025. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital