ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
20 Νοέμβριος, 2014
Συνεχίζονται οι παράνομες εισαγωγές ειδών αλουμινίου
Χάθηκαν 15.000 θέσεις εργασίας. Τι προτείνει η Ελληνική Ένωση Αλουμινίου.
Ο κλάδος του αλουμινίου, εκτός από την κρίση, αντιμετωπίζει και τον αθέμιτο ανταγωνισμό με εισαγωγή παράνομων, μη πιστοποιημένων προϊόντων από Βουλγαρία και Τουρκία. Χάθηκαν 15.000 θέσεις εργασίας. Τι προτείνει η Ελληνική Ένωση Αλουμινίου.
Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η εισαγωγή, νόμιμη και παράνομη, μη πιστοποιημένων και κακής ποιότητας κουφωμάτων αλουμινίου, με προέλευση από τη Βουλγαρία και την Τουρκία.
Το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό για δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις που κινδυνεύουν από τον αθέμιτο ανταγωνισμό των εισαγόμενων προϊόντων αλουμινίου, αλλά και για την οικονομία και τους ίδιους τους χρήστες, καθώς τα μη πιστοποιημένα εισαγόμενα προϊόντα δεν συμβάλλουν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.
Το διογκούμενο πρόβλημα επανέφερε για μία ακόμη φορά η Ελληνική Ένωση Αλουμινίου, στη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποίησε στη Θεσσαλονίκη. Όπως είπε μιλώντας στην εκδήλωση ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθέριος Ταφρόγλου, η παράνομη εισαγωγή προϊόντων αλουμινίου πλήττει κυρίως τους κατασκευαστές και τους εξαγωγείς στη Βόρεια Ελλάδα, λόγω μικρής απόστασης από τη Βουλγαρία, χώρα μέσω της οποίας διακινούνται και προϊόντα τουρκικής προέλευσης.
Η κατάσταση αυτή επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την εικόνα του κλάδου του αλουμινίου στην Ελλάδα, ο οποίος έχει πληγεί από την οικονομική κρίση και την κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Αλουμινίου, μέχρι στιγμής έχουν χαθεί 15.000 περίπου θέσεις εργασίας, ενώ τα περισσότερα εργοστάσια αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα.
Το κόστος ενέργειας, ο αθέμιτος ανταγωνισμός και η γραφειοκρατία είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ο οποίος από το 2007 έχασε το 75% περίπου των προϊόντων διέλασης, με αποτέλεσμα στο τέλος του 2013 να βρεθεί στα επίπεδα της δεκαετίας του '90. Παρ' όλα αυτά, όπως τονίστηκε, ο χώρος του αλουμινίου παραμένει πρωταθλητής της μεταποίησης, αφού με βάση τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2014 στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 7.000 μεγάλες, μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, στις οποίες απασχολούνται 30.000 άτομα. Επιπλέον οι εξαγωγές έφθασαν το ίδιο χρονικό διάστημα τα 609 εκατ. ευρώ, ή το 4,5% των εξαγωγών της χώρας, οι οποίες σε όγκο ξεπέρασαν τους 250.000 τόνους, μέγεθος που αντιστοιχεί στο 70% της συνολικής παραγωγής.
Σε ό,τι αφορά τις παράνομες εισαγωγές, το χειρότερο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου, είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις η εγκατάσταση των μη πιστοποιημένων κουφωμάτων επιδοτείται από το ελληνικό δημόσιο και την Ε.Ε. μέσω του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον», το οποίο ωστόσο απαγορεύει τη χρήση κουφωμάτων που δεν καλύπτουν συγκεκριμένες προδιαγραφές.
Με την τροπή που έχει πάρει η ανεξέλεγκτη εισαγωγή κουφωμάτων κακής ποιότητας, η Ελληνική Ένωση Αλουμινίου θέτει με επίταση το θέμα της θέσπισης επίσημων εθνικών προδιαγραφών για τα ελληνικά προϊόντα αλουμινίου. Όπως τονίστηκε σχετικά, αντίστοιχη πρακτική ακολουθούν αρκετές χώρες της Ε.Ε. μεταξύ των οποίων η Ολλανδία και το Βέλγιο. Επίσης ζητά την εφαρμογή συστήματος εσωτερικών ελέγχων για τα εισαγόμενα προϊόντα ως προς το αν είναι πιστοποιημένα ή όχι, ακόμα και αν προέρχονται από χώρες της Ε.Ε., όπως η Βουλγαρία.
Μιχάλης Καϊταντζίδης
euro2day.gr