ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
01 Μάρτιος, 2013
Υποχρεωτική ασφάλιση στα ακίνητα και στα μισθώματα
Μεγάλη ανατροπή στην κτηματαγορά αλλά και στην ασφαλιστική αγορά αναμένεται να προκαλέσει η σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση ρύθμιση για την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των ακινήτων, κυρίως όμως εκείνων που μισθώνονται.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών έχει συσταθεί ομάδα εργασίας για το συγκεκριμένο θέμα, το σχέδιο βρίσκεται σε εξαιρετικά πρώιμο στάδιο και οι ασφαλιστικές εταιρείες με τους ιδιοκτήτες ακινήτων περιμένουν να κληθούν για να καταθέσουν τις απόψεις τους.
Η ρύθμιση αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στο 2013, να γίνει η δημόσια διαβούλευση με τους εμπλεκομένους με την επιδίωξη να τεθεί σε εφαρμογή από το 2014, οπότε και θα γίνει υποχρεωτική ?όπως στα αυτοκίνητα? η ασφάλιση κατοικιών και επαγγελματικών ακινήτων για συγκεκριμένες τουλάχιστον κατηγορίες. Σε πρώτο σχέδιο συζητείται η υποχρεωτική ασφάλιση για κάθε ακίνητο πριν αυτό μισθωθεί.
Το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, δηλαδή, θα αποτελεί προαπαιτούμενο για τη σύναψη ενός μισθωτηρίου, είτε αυτό αφορά σπίτια είτε καταστήματα, γραφεία και αποθήκες.
Σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Μαργαρίτα Αντωνάκη, «είναι μια συζήτηση εξαιρετικά πρώιμη, ένα σχέδιο που έχει τεθεί πολλές φορές και στο παρελθόν. Κυρίως επανέρχεται το σενάριο της υποχρεωτικής ασφάλισης για φυσικές καταστροφές και σεισμούς».
Το κόστος της ασφάλισης κάθε κτιρίου βεβαίως θα επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη, ο οποίος, πάντως, δύσκολα θα μπορέσει να το μετακυλίσει στο ενοίκιο σε μια χρονική περίοδο που υπάρχουν χιλιάδες ξενοίκιαστα ακίνητα. Οπως εξηγούν ειδικοί της αγοράς, όταν γίνει πραγματικότητα ο νόμος, ένας ιδιοκτήτης θα πρέπει να προσκομίζει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο προτού κλείσει το μισθωτήριο με τον ενοικιαστή.
Η ασφάλεια θα έχει μια βασική κάλυψη για το κτίριο, ενώ θα υπάρχουν κι επιπλέον χρεώσεις για διάφορες ζημιές που θα γίνουν, όπως συμβαίνει αντίστοιχα στα αυτοκίνητα.
Για παράδειγμα, εκτός από τις καλύψεις του κτιρίου για πυρκαγιά, πτώση κεραυνού, καπνό, απεργίες, κακόβουλες πράξεις, τρομοκρατικές ενέργειες κ.λπ., θα υπάρχουν κι άλλες καλύψεις. Οπως για παράδειγμα έκρηξη από λέβητα ή καυστήρα ή θερμοσίφωνα, διαρροή ή θραύση σωληνώσεων, ασφάλιση χώρων στάθμευσης, θραύση εξωτερικών τζαμιών, βραχυκυκλώματα κ.λπ. Πολλές από τις καλύψεις, φυσικά, μπορούν να γίνουν μόνο αν ο ιδιοκτήτης μένει στο δικό του σπίτι, εκτός κι αν συμφωνήσει με τον ενοικιαστή, ο οποίος θα επιβαρυνθεί το κόστος για παράδειγμα της κλοπής ή της καταστροφής του περιεχομένου.
Η διά νόμου υποχρεωτική ασφάλιση εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την ασφαλιστική αγορά κι από την άλλη θα μπορεί να προστατεύσει τους ιδιοκτήτες από κακόβουλους ενοικιαστές, οι οποίοι προκαλούν ζημιές και δεν πληρώνουν ή εγκαταλείπουν το ακίνητο σε άθλια κατάσταση. Βεβαίως, όπως τονίζει με έμφαση η κ. Αντωνάκη, «το θετικό είναι ότι θα δώσει ''ύλη'' για τις εταιρείες κι αυτό είναι θετικό. Ομως πρέπει πρώτα να δούμε τους όρους της ασφάλισης, διότι μπορεί να είναι και αποτρεπτικοί. Πάντως, οι εταιρείες διαθέτουν προγράμματα που καλύπτουν τα πάντα».
Ο ιδιοκτήτης θα είναι υποχρεωμένος να ασφαλίζει το κτίριο στα πρότυπα ξένων χωρών και με την υποχρεωτική ασφάλιση γίνεται ένα βήμα για να δομηθεί και αγορά real estate σε ευρωπαϊκά πρότυπα.
Και όσοι περίμεναν οι ιδιοκτήτες να μιλήσουν για ακόμη ένα χαράτσι, κάνουν λάθος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτο Παραδιά, η ρύθμιση μπορεί να λειτουργήσει θετικά, καθώς θα αυξήσει τον ανταγωνισμό και θα μειώσει το κόστος.
«Είμαστε υπέρ του σχεδίου αυτού, αρκεί να γίνει με τους δικούς μας όρους και το πρόγραμμα να επεκταθεί παντού», τονίζει ο κ. Παραδιάς, ο οποίος αναφέρει κι ένα παράδειγμα: Πριν από λίγο καιρό ενοικιαστής έκαψε το σπίτι που έμενε από δικό του λάθος. Ο ιδιοκτήτης τον τρέχει στα δικαστήρια, αλλά δεν βρίσκει άκρη και πληρώνει χιλιάδες ευρώ για να αποκαταστήσει την περιουσία του.
Hδη η ΠΟΜΙΔΑ έχει υπογράψει ομαδικό πρόγραμμα ασφάλισης με μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία, το οποίο προβλέπει κόστος ασφάλισης από 52 ευρώ τον χρόνο για ακίνητο 100 τ.μ. Η υποχρεωτική ασφάλιση είναι για τους ειδικούς το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας ασφαλιστικής κουλτούρας στον Ελληνα ιδιοκτήτη, μιας και σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Κάπα Research για λογαριασμό της ΠΟΜΙΔΑ, μόνο το 21,9% έχει προχωρήσει σε ασφάλιση των ακινήτων που ιδιοκατοικεί - ιδιοχρησιμοποιεί και μόλις το 2% έχει ασφαλίσει την περιουσία που ενοικιάζει. Το 34,3% δηλώνει ότι δεν τα ασφαλίζει γιατί θεωρεί υψηλό το κόστος.
Βασίλης Σ. Κανέλλης
"Η" Online