ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

ΦΩΤΙΣΜΟΣ

11 Σεπτέμβριος, 2015

Σχεδιάζοντας το φως των σύγχρονων χώρων φιλοξενίας

Η σημασία του ταξιδιού για αναψυχή ή δουλειά, καθώς και ο έντονος ανταγωνισμός των μεγαλύτερων αλυσίδων ξενοδοχείων, έχουν οδηγήσει τα τελευταία χρόνια στην επανεξέταση των αναγκών και επιθυμιών των φιλοξενουμένων καθώς και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. (Μέρος Α)

Του Θεόδωρου Δ. Κοντορήγα

 

Το γεγονός αυτό υπογραμίζει την ανάγκη για προσοχή στη λεπτομέρεια και την επιθυμία δημιουργίας αυθεντικών χώρων. Αναπόφευκτα ο φωτισμός των εσωτερικών και εξωτερικών χωρών επανεξετάζεται στο νέο αυτό απαιτητικό πλαίσιο, με μόνιμη επιθυμία να ενσωματώνεται στην αρχιτεκτονική και την εσωτερική διακόσμηση, να είναι πιο ελεγχόμενος, να μην σπαταλά ασκόπως ενέργεια και να σχεδιάζεται με φαντασία και πρωτοτυπία. Παρόλο που ο φωτισμός είναι ένα σύνθετο θέμα οι λύσεις που προτείνονται κάθε φορα θα πρέπει να είναι απλές και να συντηρούνται εύκολα.

Δυστυχώς στη χώρα μας ο φωτισμός αντιμετωπίζεται ως ακόμα ένα προς πώληση προιόν - εμπόρευμα, με μη-επαγγελματικές (δήθεν) 'μελέτες' φωτισμού να παρέχονται κατά κανόνα 'δωρεάν' από εταιρίες φωτιστικού εξοπλισμού ως υποστηρικτική και δελεαστική υπηρεσία προώθησης πωλήσεων. Η εμπορική πρακτική που βαφτίζεται 'μελέτη φωτισμού' και προβάλεται στις διαφημιστικές πινακίδες καταστημάτων, αναφέρεται στην παροχή υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης για τη σωστή εγκατάσταση φωτιστικού εξοπλισμού που η κάθε επιχείρηση εμπορεύεται. Τα έργα που ολοκληρώνονται με την πρακτική αυτή, παρουσιάζονται τις περισσότερες φορές με κάποιο προιόν στο προσκήνιο και τη σύγχρονη αρχιτεκτονική δημιουργία να λειτουργεί απλά ως ένα εξαιρετικό φόντο.

Ο επαγγελματικά σχεδιασμένος φωτισμός προσφέρει ελκυστικές, εντυπωσιακές και ευέλικτες λύσεις με την προδιαγραφή ενεργειακά αποδοτικών προϊόντων, που μειώνουν εντυπωσιακά τα λειτουργικά κόστη της επιχείρισης, ενώ ταυτόχρονα συνεισφέρει στη δημιουργία θετικών συναισθημάτων στους φιλοξενούμενους. Το φως διασφαλίζει ότι οι φιλοξενούμενοι αισθάνονται ευπρόσδεκτοι. Το φως καλωσορίζει, το φως υποστηρίζει την επικοινωνία, το φως προσφέρει προσανατολισμό, το φως χαλαρώνει. Επίσης, το φως δημιουργεί υπέροχες στιγμές ευχαρίστησης. Οι φιλοξενούμενοι βιώνουν το ξενοδοχείο σας σαν ένα μικρό δικό τους κόσμο. Μετακινούνται από την μία περιοχή στην άλλη και κάθε χώρος έχει την δική του λειτουργία, τον δικό του χαρακτήρα και την δική του ατμόσφαιρα. Είναι ακριβώς αυτή η εμπειρία που μπορεί αποφασιστικά να επηρεασθεί και παραχθεί με στοχευμένο φωτισμό. Στον αντίποδα, φτωχός φωτισμός γρήγορα κάνει τον φιλοξενούμενο να αισθάνεται χαμένος και όχι ευπρόσδεκτος.

 

 

Ελκυστικός και αντιπροσωπευτικός φωτισμός ανάδειξης στους εξωτερικούς χώρους
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο φωτισμός ενός κτιρίου έχει πρωταρχικά μία λειτουργία παρουσίασης. Ταυτόχρονα βοηθάει τον εύκολο προσανατολισμό και προσκαλεί τον φιλοξενούμενο - πελάτη να πλησιάσει, ακόμη και από μακριά. Πάνω από όλα, η παραγωγή ενός χαρακτηριστικού φωτός ενισχύει την ταυτότητα και την ιδέα μίας εγκατάστασης, υποστηρίζει το εμπορικό προφίλ της επιχείρισης και διαφοροποιεί ένα κτίριο από το τοπίο της πόλης ή υπαίθρου.

Τα κτίρια μπορούν κυριολεκτικά να λάμπουν με την ανάδειξη των ιδιαίτερων αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών τους. Η χρήση φωτισμού με χρώμα μπορεί να δημιουργεί επιπρόσθετα, εφέ που έλκουν την ματιά. Και τελευταίο αλλά όχι ασήμαντο, ο κατάλληλα σχεδιασμένος φωτισμός καλωσορίζει τον επισκέπτη από την πρώτη κιόλας στιγμή.

Καθαρό, λαμπερό φως για ένα φιλικό χώρο υποδοχής
Τα λόμπυ και οι χώροι υποδοχής βρίσκονται στην καρδιά κάθε ξενοδοχειακής επιχείρησης. Ο φιλοξενούμενος φτάνει εδώ, ερχόμενος σε επαφή με το προσωπικό και την υπηρεσία της εγκατάστασης για πρώτη φορά. Αρχικά το φως πρέπει να δημιουργήσει μία φιλική, καθαρή και φιλόξενη ατμόσφαιρα. Στον ίδιο τον χώρο υποδοχής, πληροφορίες και επικοινωνία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή: τα πρόσωπα πρέπει να παρουσιάζονται ξεκάθαρα, χωρίς την παρεμβολή σκιών και την παρουσία ενοχλητικών ανακλάσεων σε στιλπνές επιφάνειες.

Ωστόσο, σε διάφορους χώρους αναμονής και χαλάρωσης απαιτείται μια πιο φιλική διάθεση. Ο φιλοξενούμενος πρέπει να αισθάνεται άνετα και χαλαρά - αλλά χωρίς να περιορίζεται η δυνατότητα να διαβάζονται φυλλάδια και οδηγοί πόλης, για παράδειγμα. Ο εστιακός φωτισμός ανάδειξης και τονισμού υποστηρίζει τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του χώρου ή τραβάει την προσοχή σε πίνακες, γλυπτά και αγαθά σε προθήκες.

 

 

Φωτισμός δωματίων: οπτική άνεση προσανατολισμένη στις επιθυμίες και ανάγκες των φιλοξενούμενων
Πάνω από όλα, οι φιλοξενούμενοι χρησιμοποιούν τα δωμάτια ή τις σουίτες το απόγευμα και κατά την διάρκεια της νύχτας. Ο τεχνητός φωτισμός ανήκει στα θεμελιώδη στοιχεία που δίνουν έμφαση στο χαρακτήρα των δωματίων και αυτό δημιουργεί μία ελκυστική, ζεστή ατμόσφαιρα. Ταυτόχρονα, το φως εξυπηρετεί στον διαχωρισμό των περιοχών δραστηριότητας, για παράδειγμα του ύπνου, διαμονής ή αλλαγής περιοχών, ξεκάθαρα και πρακτικά.

Είναι πάντα βασική επιδίωξη να έχει ο φιλοξενούμενος τη δυνατότητα να καθορίσει την ατμόσφαιρα του φωτισμού προσωπικά, με την επιλογή για παράδειγμα της φωτεινής πηγής ή της δυνατότητας ρύθμισης έντασης του γενικού φωτισμού ή της υπάρξης ειδικών ευέλικτων φωτιστικών διαβάσματος. Προτιμώνται πάντα τα θερμά χρώματα φωτός, χωρίς θάμβωση και καλά ισορροπημένες σκιές.

Τα μπάνια είναι επίσης ένας σημαντικός προσωπικός χώρος, με την έννοια των διαφορετικών απαιτήσεων και των ιδιαίτερων προτιμήσεων. Το πρωί ένα φωτεινότερο και πιο ζωντανό - έντονο φως απαιτείται, ενώ πολλοί άνθρωποι προτιμούν πιο θερμούς τόνους τις απογευματινές ώρες. Σε κάθε περίπτωση λαμπτήρες και φωτιστικά θα πρέπει να είναι σύμφωνα με τους σχετικούς κανονισμούς εγκατάστασης και προτύπων.

Χώροι εστιάσης και διασκέδασης: εξελιγμένες λύσεις φωτισμού για ιδιαίτερες στιγμές
Οι άνθρωποι που επισκέπτονται τα εστιατόρια ενός ξενοδοχείου επιθυμούν διασκέδαση αλλά και ιδιοτικότητα. Οι απαιτήσεις φωτισμού είναι αντίστοιχα ποικίλες και προκλητικές. Γενικά ο φωτισμός πρέπει να υποστηρίζει την αντίστοιχη φιλοσοφία του εστιατορίου. Εδώ παρουσιάζονται οι πιο ποικίλες διαθέσεις: από αστραφτερή λαμπρότητα μέχρι την οικειότητα ενός δείπνου κάτω από πολυελαίους. Ωστόσο, ο φωτισμός στην επιφάνεια του τραπεζιού βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο: τα προσφερόμενα σε πιάτα εδέσματα πρέπει να αναγνωρίζονται ξεκάθαρα χωρίς ενοχλητικές σκιές ή χρωματικές αποκλίσεις.

 

 

Γυμναστήρια και χώροι προσωπικής φρονίδας και ευεξίας : ατμοσφαιρικό φως για ζώνες δραστηριότητας και ησυχίας1
Η προσανατολισμένη στην φυσική και υγιεινή ζωή κοινωνία μας, κάνει την λειτουργία των γυμναστηρίων και των spas σχεδόν απαραίτητη για κάθε απαιτητική εγκατάσταση. Στους χώρους αυτούς, κατάλληλα εγκατεστημένα φωτιστικά συστήματα μπορούν να αυξήσουν αποφασιστικά τον χαρακτήρα εμπειρίας και - ανάλογα με την ζώνη χρήσης - να προσφέρουν ενεργητικότητα ή χαλάρωση. Για παράδειγμα, έγχρωμο φως και προγραμματισμένες αλλαγές στο φως προσφέρουν ευχάριστη διάθεση στην σάουνα ή στα ατμόλουτρα. Επιφάνειες με πλακάκια δείχνουν ιδιαίτερα λαμπερές όταν φωτίζονται από σποτ. Η χρήση πιο ψυχρών τόνων - θερμοκρασιών χρώματος αρχίζοντας από τους 4000 kelvin συνιστάται για να δώσει έμφαση στην καθαριότητα και υγιεινή μιας περιοχής. Οι μελετητές φωτισμού μπορούν να δημιουργήσουν μαγικές εικόνες με τη χρήση συγκεκριμένων υποβρύχιων συστημάτων, ειδικά στον χώρο της πισίνας. Το εφέ μπορεί επίσης να πολλαπλασιαστεί όταν οι περιβάλλουσα περιοχή είναι λιγότερο έντονα φωτισμένη από το νερό το ίδιο.

Διάδρομοι και διαμήκεις, μεγάλοι χώροι: μία πρόκληση για τον σχεδιαστή φωτισμού
Τα χωλ και οι διάδρομοι είναι κυρίως χώροι μετάβασης και ως εκ τούτου ο φωτισμός πρέπει να παρέχει προσανατολισμό και ασφάλεια στην κίνηση σε αυτές τις περιοχές, όλες τις ώρες της ημέρας και την νύχτας. Ο διαμήκης χώρος ενός διαδρόμου πολλές φορές εκλαμβάνεται ως  περιοριστικός και δυσάρεστος. Με εύστοχες και κάταλληλα σχεδιασμένες λύσεις φωτισμού αυτή η επίδραση μπορεί να αντιστραφεί αποδοτικά. Εδώ είναι πολύ σημαντικό να αποφευχθεί η ομοιομορφία και ένας μονότονος γενικός φωτισμός. Η αλλαγή στο χρώμα, την κατεύθυνση, την ένταση, το είδος του φωτισμού προσφέρει οπτικό ενδιαφέρον ενώ είναι σημαντικό, για να αποφευχθεί το «φαινόμενο σπηλαίου» οι τοίχοι και κυρίως η οροφή να είναι πάντα, λαμπερά και ευχάριστα φωτισμένα.

 

 

Δευτερεύοντες και βοηθητικοί χώροι: περισσότερη αποδοτικότητα και ασφάλεια με λιγότερη συντήρηση
Ασφάλεια και λειτουργικότητα είναι βασικά σε υπόγεια, γκαράζ, ζώνες παραλαβής, χώρους διάθεσης, κλπ. Εδώ ο κατάλληλος φωτισμός βοηθά στην σωστή και αξιόπιστη αναγνώριση ανθρώπων και αντικειμένων. Ο σωστός φωτισμός επίσης ενισχύει το συναίσθημα των φιλοξενούμενων για ασφάλεια στους χώρους στάθμευσης και εισόδου.

Μεγάλες περίοδοι λειτουργίας πρέπει να αναμένονται για τους δευτερεύοντες χώρους, συχνά όλο το εικοσιτετράωρο. Έτσι εδώ οι λύσεις φωτισμού πρέπει ειδικά να ξεχωρίζουν με την ανθεκτικότητά τους και μεγάλη διάρκεια ζωής τους. Δύσκολες ή ακόμη ριψοκίνδυνες από άποψη συντήρησης εγκαταστάσεις φωτισμού απαιτούν λαμπτήρες με μεγάλη διάρκεια ζωής και ποιτικά φωτιστικά σώματα ώστε να διατηρήσουν το επίπεδο συντήρησης σε χαμηλό επίπεδο.

 

 

Συνεδριακοί χώροι : επικοινωνία και συγκέντρωση
Η κινητικότητα, ευελιξία, και η διεθνής φύση των σύγχρονων περιβαλλόντων εργασίας όλο και περισσότερο οδηγεί τις εταιρείες ή ιδρύματα να χρησιμοποιούν συνεδριακά ξενοδοχεία και εγκαταστάσεις σεμιναρίων. Εδώ επίσης, ο σκοπός αυτών των χώρων μπορεί να υποστηριχθεί από την χρήση κατάλληλων λύσεων φωτισμού. Οι πτυχές της επικοινωνίας και συγκέντρωσης έχουν προτεραιότητα εδώ. Πηγές φωτός λευκού προς ψυχρό λευκό παρόμοιο με το φως ημέρας είναι ιδιαίτερα παρακινητικά εδώ και προλαμβάνουν σημάδια κόπωσης.

Επιπρόσθετα, λύσεις φωτισμού συμβατές με οθόνες υπολογιστών είναι αναγκαίες, ανάλογα με τον τύπο της χρήσης. Εδώ είναι σημαντικό να αποκλειστούν σταθερά επιρροές - όπως η θάμβωση. Συνάμα, ο ομοιόμορφος φωτισμός όλου του χώρου συμπεριλαμβανομένων και των τοίχων και της οροφής επίσης εξυπηρετεί να αποφευχθεί αυτό που λέγεται "light pressure" (για παράδειγμα με φωτιστικά οροφής στενής δέσμης). Ο φωτισμός επίσης χρειάζεται να είναι ικανός να ρυθμιστεί στις καταστάσεις εναλλαγής του φωτισμού ημέρας και στην χρήση των media. Για αυτό τον λόγο συνιστώνται ηλεκτρονικά συστήματα διαχείρισης του φωτός, που μπορούν να ελεγχθούν μεμονωμένα από τον χρήστη.

 

 

του Θεόδωρου Δ. Κοντορήγα MBA MSc PLDA SLL
Θ. Κοντορήγας και Συνεργάτες Αρχιτέκτονες Φωτισμού

Πηγή: OSRAM

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital