ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ

ΧΡΩΜΑΤΑ

08 Νοέμβριος, 2013

Η AkzoNobel στο κτήριο Δοξιάδη

Συλλογή Interpon D2525 Anodic Collection της AkzoNobel στο One Athens!

 

Στη συμβολή των οδών Δημοκρίτου και Στρατιωτικού Συνδέσμου στον Λυκαβηττό αναβιώνει ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονήματα της δεύτερης (μεταπολεμικής) περιόδου του ελληνικού μοντερνισμού, το εμβληματικό κτίριο Δοξιάδη.

Το ιστορικό αυτό κτίριο, που κατασκευάστηκε από τον κορυφαίο αρχιτέκτονα-πολεοδόμο Κωνσταντίνο Δοξιάδη το 1957 και ολοκληρώθηκε το 1970, στέγαζε των σχολών Δοξιάδη και του Αθηναϊκού Τεχνολογικού Ομίλου (εκεί λειτούργησε η πρώτη σχολή σχεδίου, όπως και ο πρώτος υπολογιστής στην Ελλάδα). Το κτίριο αναπτύχθηκε με τμηματική ανέγερση τεσσάρων οικοδομημάτων με αριστοτεχνική επαφή το ένα δίπλα στο άλλο.

Περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τα 113 σημαντικότερα ελληνικά κτίρια του 20ου αιώνα λόγω της αρχιτεκτονικής και ιστορικής του αξίας. Ο Δοξιάδης ακολούθησε υποδειγματικά τη κλίση του λόφου, άνοιξε ένα κεντρικό αίθριο και το γέμισε φυτά για να φωτίζει και να αερίζει τους χώρους με φυσικό τρόπο και έφτιαξε εντός του κτιρίου μία λιμνούλα για να υπενθυμίζει ότι εκεί κοντά ανέβλυζαν στην αρχαιότητα οι πηγές του χειμάρρου Ηριδανού. Όλες οι έξοδοι από τους βασικούς χώρους είχαν τριπλή θέα: στο Λυκαβηττό, στην Ακρόπολη και στην πόλη της Αθήνας. Τα χρώματα της πρόσοψης επιλέχθηκαν από τον Γιάννη Τσαρούχη (διετέλεσε και καθηγητής της σχολής Δοξιάδη).

Το 2008 το ιστορικό αυτό κτίριο άλλαξε ιδιοκτησία και σήμερα εξελίσσεται σε ένα σύγχρονο συγκρότημα 25 πολυτελών κατοικιών στα πρότυπα της μητρόπολης του είδους, της Νέας Υόρκης. Το συγκρότημα, του οποίου η μελέτη ανετέθη στο αρχιτεκτονικό γραφείο Divercity, ένα από τα πιο δυναμικά Ελληνικά αρχιτεκτονικά γραφεία, θα περιλαμβάνει spa, συνεδριακό χώρο, παιδότοπο, θέσεις υπόγειας στάθμευσης, και ιδιωτικό κινηματογράφο. Η εκτιμώμενη επένδυση ανέρχεται στα 20εκ ευρώ.

 

 

Οι αρχιτέκτονες του γραφείου Divercity, σε διάλογο με την ιστορική και αρχιτεκτονική αξία του κτιρίου, φρόντισαν για τη διατήρηση και ανάδειξη των ιδιαίτερων αρχιτεκτονικών στοιχείων που έχουν διασωθεί: τα κυκλικά κλιμακοστάσια, το μαρμάρινο δάπεδο του αιθρίου, τον κάναβο των όψεων. Ειδικά για τον κάναβο, προστέθηκαν 3 νέα στοιχεία από διαφορετικά υλικά που ανταποκρίνονται στις σύνθετες ανάγκες των χρηστών, πανέλο από μάρμαρο Αλιβερίου, πανέλο φωτοδιαπερατού σκυροδέματος και κρύσταλλο.

 

 

Για τις χαλύβδινες επιφάνειες του κτιρίου οι αρχιτέκτονες επέλεξαν το διπλό σύστημα βαφής της Akzo Nobel που αποτελείται από μια στρώση Polyzinc 790 (αστάρι ψευδαργύρου για ισχυρή αντιδιαβρωτική προστασία) και μια στρώση υπερανθεκτικής πούδρας βαφής Anodic Black YN205E της συλλογής Interpon D2525 Anodic.

Η συλλογή Anodic αποτελεί την οικολογική εναλλακτική της ανοδίωσης για την κατασκευή πράσινων κτιρίων, που μπορούν να κατακτήσουν τις αυστηρότερες πιστοποιήσεις αειφορίας παγκοσμίως (LEED). Οι πούδρες Anodic συνεισφέρουν στη βαθμολογία κατά LEED, καθώς φέρουν την ανώτατη βαθμίδα Πιστοποίησης Αειφορίας SMaRT Platinum.

 

 

Η ανανεωμένη συλλογή περιλαμβάνει τις δημοφιλέστερες αποχρώσεις της φυσικής ανοδίωσης όπως το ασήμι, το μπρονζέ, το μαύρο, το χρυσό και το μπλέ-γκρί. Όλα τα χρώματα ανήκουν στη σειρά των υπερανθεκτικών χρωμάτων Interpon D2525 και ανταποκρίνεται στις πιο απαιτητικές διεθνείς προδιαγραφές πιστοποίησης Qualicoat Class 2, GSB Master & AAMA 2604-5.

Η εξαιρετική αντοχή των πουδρών Anodic, οι καλαίσθητες αποχρώσεις και η απόδοση σταθερού, ομοιόμορφου μεταλλικού εφέ, δεν αποτελούν τα μοναδικά πλεονεκτήματα της συλλογής. Η εφαρμογή των πουδρών Anodic σε πολλαπλά μεταλλικά στοιχεία του ίδιου αρχιτεκτονικού έργου, αποδίδοντας το ίδιο αισθητικό αποτέλεσμα του ανοδιωμένου εφέ ακόμα και σε χαλύβδινα μέρη, παρέχει νέες, ενδιαφέρουσες δυνατότητες για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital