Συζήτηση με το Νίκο Καλογήρου βίντεο 01 by GreekArchitects.gr |
Ο Νίκος Καλογήρου συνεργάστηκε στο παρελθόν συχνά με το GreekArchitects με την ιδιότητα του ως προέδρου του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ. με αποκορύφωμα τη συνδιοργάνωση των εκδηλώσεων με τίτλο ‘Εβδομάδα Αρχιτεκτονικής 2008' στη Θεσσαλονίκη. (www.archiweek.gr).
Με τον τρόπο αυτό έδειξε ότι ο πανεπιστημιακός κόσμος δεν έχει στο σύνολο του οπισθοδρομική και στενά κλειστή ακαδημαϊκή αντίληψη, αλλά αντιλαμβάνεται ότι μέρος του παιδευτικού ρόλου του Πανεπιστήμιου είναι να παράγει δράσεις στην πόλη και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και να μην παραμένει περιχαρακωμένο στις εγκαταστάσεις του. Στο γενικότερο αυτό πλαίσιο επέλεξε να συνεργαστεί με το μεγαλύτερο e-περιοδικό στην Ελλάδα για την Αρχιτεκτονική, ξεπερνώντας τις όποιες εσωτερικές συναδελφικές αντιδράσεις, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι η συνεργασία φορέων με διαφορετική ιστορία, σκοπό και πεδίο δράσης μπορεί και πρέπει να επιτυγχάνεται με μοναδικό κοινό στόχο την προώθηση της Αρχιτεκτονικής στο ευρύ κοινό και της παίδευσης των πολιτών κατοχυρώνοντας έμμεσα το επάγγελμα του Αρχιτέκτονα στη συνείδηση του Έλληνα πολίτη.
Με αφορμή τη συμμετοχή του στην κριτική επιτροπή του νέου διαγωνισμού του GreekArchitects για την αναμόρφωση των όψεων του Πύργου Πειραιά η συζήτηση ξεκίνησε με πρώτο θέμα τη χρησιμότητα των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών που πραγματοποιεί το GreekArchitects. Σκοπός των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών του περιοδικού είναι ο εντοπισμός αστικών προβλημάτων σε καίρια σημεία των Ελληνικών πόλεων και η προσπάθεια επίλυσής τους διαμέσου της Αρχιτεκτονικής, παρουσιάζοντας στους πολίτες και στην Πολιτεία την αληθινή διάσταση της Αρχιτεκτονικής στον πραγματικό χώρο.
Στη συνέχεια έγινε αναφορά στην πλήρη απαξίωση των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, όπου οι διαγωνισμοί έχουν σχεδόν εκλείψει κυρίως από τους Δημόσιους φορείς που χρησιμοποιούν τον απαξιωτικό Ν3316/05 που αποτελεί το δούρειο ίππο για την έμμεση ανάθεση των μελετών στα μεγάλα και πολυπρόσωπα εγχώρια αρχιτεκτονικά γραφεία.
Η συζήτηση συνεχίστηκε με αφορμή την ολοκλήρωση του νέου Δημαρχείου Θεσσαλονίκης που αποτελεί προϊόν Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, κάπως παλαιότερου βέβαια (1987). Η χωροθέτηση του κτιρίου και το κτιριολογικό πρόγραμμα του διαγωνισμού αποτελούν αποτέλεσμα κάποιας προμελέτης εκ μέρους του αγωνοθέτη και ειδικά ως προς τη χωροθέτηση αποτέλεσμα καθαρά πολιτικής απόφασης και βούλησης. Στο πλαίσιο αυτό ποια είναι η ελευθερία του Αρχιτέκτονα να σχεδιάσει, σε ποιο βαθμό μπορεί να ΄διορθώσει' ενδεχόμενες λανθασμένες πολιτικές και πολιτειακές επιλογές και εν τέλει πως κρίνεται πλέον το συγκεκριμένο ολοκληρωμένο αρχιτεκτόνημα. Η νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, η πιθανή μετεγκατάσταση της Δ.Ε.Θ. και οι νέες χρήσεις που μπορούν να προκύψουν και τέλος η κατάσταση της σύγχρονης αρχιτεκτονικής δημιουργίας σε δημόσιο και ιδιωτικό επίπεδο και το μέλλον της πόλης της Θεσσαλονίκης αποτέλεσαν τα υπόλοιπα θέματα συζήτησης.
Αυτού του είδους οι συζητήσεις θα αποτελέσουν ένα από τα νέα πεδία δράσης του GreekArchitects.gr, το οποίο θα συνεχίσει να αποτελεί ένα έντιμο και ανεξάρτητο ιδιωτικό μέσο με μοναδικό σκοπό την προώθηση της Αρχιτεκτονικής, του ανοίγματος της στο ευρύ κοινό και της παίδευσης των πολιτών με σωστά αρχιτεκτονικά παραδείγματα.
Αλέξιος Βανδώρος
Αρχισυντάκτης e-περιοδικού GreekArchitects.gr
GreekArchitects Television
Copyright © 2002 - 2014. Alterative channel of transmission
Powered by SEO - Intrigue Digital