ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ

Αστικός χώρος και νομοθεσία

09 Σεπτέμβριος, 2015

Αστικός χώρος και νομοθεσία

Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Πάτρα. (ερευνητική εργασία)

Φοιτήτρια : Παπαδάμ Μαγδαληνή
Επιβλέπων : Μπελαβίλας Νίκος
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Ημερομηνία παρουσίασης : 2014

Διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της αστικής ανάπτυξης και της νομοθεσίας στη νεότερη και σύγχρονη Ελλάδα. Επηρεάζει το νομικό πλαίσιο τη δομή της πόλης και με ποιον τρόπο; Η εργασία περιλαμβάνει (i) ανάλυση του γενικού θεσμικού υποβάθρου από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους έως σήμερα και (ii) συγκριτική μελέτη των τριών μεγάλων αστικών κέντρων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα)

 

 

­­Η πόλη είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο, ένας διευρυμένος χώρος που δημιουργείται κάτω και σύμφωνα με τις πιέσεις των πληθυσμών που την κατοικούν. Σε αυτήν τη διαδικασία, το σύγχρονο κράτος έρχεται να διαχειριστεί "επίσημα" τις ανάγκες που προκύπτουν από την ανώμαλη δημογραφική εξέλιξη και τους μετασχηματισμούς στη σύνθεση του πληθυσμού. Καθώς η κλίμακα αλλάζει ολοένα και ταχύτερα, ο νομοθέτης καλείται να προβλέψει όλα εκείνα τα δεδομένα αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα συμβάλλουν στην παραγωγή του αστικού και περιαστικού χώρου και το θεσμικό πλαίσιο να αντισταθμίσει την έλλειψη του απαραίτητου χρόνου προσαρμογής με ρυθμιστικούς κανόνες.

Το περιεχόμενο της εργασίας προσανατολίζεται στη σχέση της νομοθεσίας με τη νεότερη αστική συγκρότηση στην Ελλάδα. Οι σύγχρονες ελληνικές πόλεις φαίνεται να αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα πυκνότητας, υποδομών, άναρχης οικιστικής ανάπτυξης και λειτουργικότητας. Η πολεοδομική και μορφολογική ασυνέχεια δημιουργεί αδυναμία αντίληψης και προσδιορισμού, μία αίσθηση του ατελείωτου. Δεν είχαν ωστόσο πάντοτε αυτήν τη μορφή· μεταπολεμικά, η καθιέρωση της εμπορικής πολυκατοικίας διασκόρπισε τις οργανωμένες λειτουργίες στον αστικό ιστό με αποτέλεσμα αυτός να διαμορφωθεί συσσωρευτικά στο πέρασμα των χρόνων.

Στα πλαίσια της μελέτης, αναλύεται αφενός το γενικό νομοθετικό υπόβαθρο από τη σύσταση του ελληνικού κράτους μετά την απελευθέρωση το 19ο αιώνα έως σήμερα, αφετέρου ειδικότερες νομικές ρυθμίσεις για τα τρία μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.

Δείτε την εργασία σε pdf (149 σελ.) ΕΔΩ ή στο ακόλουθο flipbook

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital