ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ

Ερμηνεύοντας τις αυτοσχεδιαστικές πρακτικές σε αστικές περιοχές εποικισμού οικειοποίησης του χώρου

10 Δεκέμβριος, 2013

Ερμηνεύοντας τις αυτοσχεδιαστικές πρακτικές σε αστικές περιοχές εποικισμού οικειοποίησης του χώρου

Η περίπτωση των όψεων του Φαναριού. (ερευνητική εργασία)

Φοιτήτριες : Λασηθιωτάκη Μελίνα, Παλαιογιάννη Παντελίτσα
Επιβλέπων καθηγητής : Γιαννούδης Σωκράτης
Πολυτεχνείο Κρήτης
Ημερομηνία παρουσίασης : Οκτώβριος 2013

Έναυασμα για την παρούσα ερευνητική εργασία αποτελεί η Κωνσταντινούπολη, και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της. Η «Πόλη», εδώ και δεκαετίες, ταλαντεύεται μεταξύ του νέου και του παλιού, του υλικού και του  πνευματικού, της λογικής και της προκατάληψης, της Ανατολής και της Δύσης.

Αυτά τα δίπολα εντάθηκαν, ιδιαίτερα από το 1920 κι έπειτα, με τα πρώτα κύματα εποικισμού, τα οποία όρισαν μια περίοδο πληθυσμιακών ανακατατάξεων. Οι έποικοι που αναγκάστηκαν να εγκατασταθούν στην παλιά πρωτεύουσα, επαναπροσδιόρισαν το χαρακτήρα ορισμένων περιοχών, και οι ίδιοι αναγκάστηκαν να επαναπροσδιορίσουν την ταυτότητά τους. Η αμφίδρομη αυτή σύγχυση αποτυπώνεται στις όψεις των κατοικιών μέσω αυτοσχεδιαστικών πρακτικών, και συνιστά το θέμα που πραγματεύεται η παρούσα έρευνα. Μετά την καταγραφή και τη μελέτη των επεμβάσεων, επιχειρείται η ανθρωπολογική ερμηνεία τους, και αναγνωρίζονται τα στοιχεία που αποσκοπούν στην εξατομίκευση της υφιστάμενης αρχιτεκτονικής, και στην οικειοποίησή της, από χρήστες που κλήθηκαν να ζήσουν σε αυτή, χωρίς να έχουν κάποιο κοινό σημείο αναφοράς με το αρχικό οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο δημιουργήθηκε. Συγκεκριμένα, εξετάζονται οι έντονες τροποποιήσεις που υπέστησαν οι άλλοτε πολυτελείς ελληνικές κατοικίες στην περιοχή του Φαναριού της Κωνσταντινούπολης, μετά την εγκατάσταση των εποίκων από την Ανατολία.

Σε μια δεύτερη ανάγνωση των στοιχείων, οι αυτοσχεδιαστικές πρακτικές, στηρίζονται στην επανάχρηση απομειναριών, με τη λογική του ad hoc, και παραπέμπουν σε σύνθεση bricolage.  Οι δύο τελευταίες έννοιες αναλύονται εκτενώς, μέσω των θεωρητικών Charles Jenks και Claude Levi- Strauss αντίστοιχα, και το θεωρητικό τους πλαίσιο καθίσταται ως βάση για την βαθύτερη ερμηνεία του λεξιλογίου των επεμβάσεων.

Δείτε την εργασία σε pdf (91σελ.) ΕΔΩ ή στο ακόλουθο flipbook

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital