ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ

Κατασκευάζοντας ατμόσφαιρες

15 Μάιος, 2015

Κατασκευάζοντας ατμόσφαιρες

Peter Zumthor, Steven Holl. (ερευνητική εργασία)

Φοιτήτρια: Ραβάνη Δήμητρα
Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντόπουλος Ηλίας
Πανεπιστήμιο Πατρών, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ημερομηνία Παρουσίασης: Οκτώβριος  2014

Υπάρχει μια ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και τον χώρο. Ο χώρος θα λέγαμε επηρεάζεται από τον άνθρωπο αλλά και ταυτόχρονα τον επηρεάζει. Για τον λόγο αυτό, οι ποιότητες των χωρικών έργων, οφείλουν να είναι προσεκτικά κατασκευασμένες, σχεδιασμένες με ευαισθησία και σεβασμό.

Σκοπός αυτής της εργασίας είναι αφενός η διερεύνηση της βαθύτερης έννοιας του χώρου, και αφετέρου η μελέτη  του τρόπου με τον οποίο ο αρχιτέκτονας καταφέρνει να δημιουργήσει χώρους με κέντρο τον άνθρωπο, ενεργοποιώντας  θα λέγαμε τις ανθρώπινες αισθήσεις, αλλά και τη μνήμη. Η ανάλυση αυτής της προσέγγισης σχεδιασμού θα πραγματοποιηθεί μέσω της αναφοράς στο έργο δύο σημαντικών αρχιτεκτόνων, του Peter Zumthor και  του Steven Holl.  Κύριος στόχος είναι να υπογραμμιστούν τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά μιας  αρχιτεκτονικής προσέγγισης που θέτει σε προτεραιότητα  τη σχέση του ανθρώπου με το χώρο, με στόχο τη δημιουργία μιας συνολικής χωρικής εμπειρίας.

Ως δεύτερο κομμάτι αυτής της έρευνας γίνεται παρουσίαση των έργων των δύο αρχιτεκτόνων μέσω των σχεδίων τους. Σκοπός είναι να εστιάσουμε στον τρόπο που η θεωρία τους αποτυπώνεται και σε αυτή τη φάση της σχεδιαστικής διαδικασίας. Πεποίθησή μου είναι πως η εστίαση τους στις ποιότητες του χώρου, τις υφές, το φώς, τα χρωματικά φαινόμενα, τις αναλογίες, και ο προβληματισμός, των δύο αυτών αρχιτεκτόνων, για σχεδιασμό χώρων με κέντρο τις αισθήσεις, τον τόπο ή τη μνήμη δεν γίνεται παρά να είναι φανερή πρώτα στα σχέδια και μετά στα κτήρια τους.

Δείτε την εργασία σε pdf (143 σελ.)
(Α μέρος) ΕΔΩ
(Β μέρος) ΕΔΩ ή στο ακόλουθο flipbook

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital