ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
08 Μάρτιος, 2011
Flow of Life
Διάκριση του Μ.Αναστασάκη και Δ.Φραγκιά σε διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. (& συνέντευξη)
Ο αρχιτέκτονας Μανώλης Αναστασάκης - με συνεργάτη τον Δημήτρη Φραγκιά - , έλαβε τιμητική διάκριση με έπαινο στο διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό "The spireteccompetition". Κατατέθηκαν συνολικά 201 προτάσεις από όλο τον κόσμο και διακρίθηκαν 10.
Το βίντεο της πρότασής και συνέντευξη του Μ. Αναστασάκη
Η πρόταση είχε ως τίτλο «flow of life».
Σε οικόπεδο 90 στρ. ζητείται ο σχεδιασμός 62.750 τ.μ. νέων κτηρίων μικτής χρήσης, η ανάπλαση 85.000 τ.μ. και ο σχεδιασμός του περιβάλλοντος χώρου.
Το αντικείμενο του διαγωνισμού ήταν:
Α) ο σχεδιασμός 62.750 τ.μ. νέων κτηρίων μικτής χρήσης (γραφεία για εταιρείες πληροφορικής, ερευνητικό ινστιτούτο με βιβλιοθήκη, αμφιθέατρο, εκθεσιακούς χώρους και αίθουσες συνεδριάσεων, 320 διαμερίσματα κατοικιών, ξενοδοχείο-ουρανοξύστη 200 δωματίων, καθώς και χώρους καταστημάτων, εστίασης και αναψυχής).
Β) ο ανασχεδιασμός 85.000 τ.μ. γραφειακών χώρων και η ένταξή τους στη νέα συνολική πρόταση.
Γ) ο σχεδιασμός του συνόλου των υπαίθριων χώρων του οικοπέδου έκτασης 90 στρ.
Οι στόχοι του διαγωνισμού ήταν:
- - Να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον εργασίας φιλόξενο, άνετο, συνεκτικό και πολυεπίπεδο στον τρόπο βίωσής του και στη σημασία του.
- - Να διερευνηθούν ιδέες για μια ένθετη αστικότητα και να προταθεί ένας σχεδιασμός ο οποίος θα είναι τολμηρός, θα επηρεάσει και θα προηγείται των αστικών μεταλλάξεων της περιοχής παραμένοντας ταυτόχρονα έγκυρος επί μακρόν.
- - Ο σχεδιασμός να ενταχθεί όπως ένας ζωντανός οργανισμός στην δυναμική και διάσπαρτη αστικοποίηση της περιοχής και να μην οδηγήσει απλά σε όμορφα γλυπτικά αντικείμενα.
- - Να δοθούν κατάλληλες απαντήσεις στην ιδέα της κουλτούρας και στην ζωντανή χειρονακτική παράδοση.
- - Να καταδειχθεί ότι όλα αυτά είναι δυνατά πετυχαίνοντας ταυτόχρονα έναν βιοκλιματικό σχεδιασμό συνδυασμένο με βιωσιμότητα, ευελιξία και αποδοτικότητα.
Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού ήταν διεθνής και αποτελείτο από 13 αναγνωρισμένους αρχιτέκτονες. Οι διαγωνιζόμενοι παρέδιδαν 2 ψηφιακές πινακίδες για εκτύπωση σε μέγεθος Α0 και ένα βίντεο της πρότασής τους διάρκειας 3 λεπτών. Διαγωνίστηκαν συνολικά 201 γραφεία από όλο τον κόσμο και δόθηκαν 5 βραβεία και 5 έπαινοι.
Η πρόταση του Μανώλη Αναστασάκη είχε ως τίτλο «flow of life».
Ο σχεδιασμός καθορίστηκε από την αντίληψη ότι δεν πρέπει οι κτιριακοί όγκοι να αναπτυχθούν μεμονωμένοι και σποραδικά αλλά η πρόταση να στηριχθεί σε μια ενιαία και ισότιμη αντιμετώπισης των στεγασμένων χώρων, των ανοιχτών χώρων και του φυσικού περιβάλλοντος. Η πρόταση βασίστηκε έτσι σε δύο κύρια συνθετικά στοιχεία διαμόρφωσης τοπίου τα οποία «γέννησαν» τη γενική διάταξη (master plan).
Προτάθηκε κατ' αρχάς η «εισαγωγή» στο τοπίο του γειτνιάζοντος υδάτινου στοιχείου με τη μορφή ενός καναλιού το οποίο αναπτύσσεται κεντρικά. Εκατέρωθεν του καναλιού αναπτύσσονται δύο υπερυψωμένες πλατφόρμες (esplanades) σε ύψος +7.20 οι οποίες απλώνονται προς το κανάλι με τη μορφή κερκίδων και βαθμίδων. Αυτά τα δύο κεντρικά συνθετικά στοιχεία (κανάλι και πλατφόρμες) προσφέρουν με σαφήνεια και συνεκτικότητα ένα πλούσιο αρχιτεκτονικό περιβάλλον σε μία πλειάδα από δημόσιους χώρους: εξέδρες, κερκίδες, πεζούλες, οδεύσεις, ανοιχτό θέατρο, στεγασμένους υπαίθριους χώρους κλπ. Οι κλειστοί και ανοιχτοί χώροι και στις δύο «όχθες» ενοποιούνται από μία δομική κορδέλα η οποία διατρέχει το τοπίο από άκρη σε άκρη. Η κορδέλα μεταλλάσσεται στη διαδρομή της από στέγη σε στέγαστρο, σε προστατευμένες γεφυρώσεις και σε κτιριακό ένδυμα. Στην πρότασή μας λοιπόν η ρευστότητα του νερού κατέστη ένα στέρεο οργανωτικό στοιχείο και η υλικότητα της κορδέλας μεταστράφηκε σε μία ρευστή και μεταβατική χωρική δομή. Η καθημερινή ζωή ρέει μαζί τους.
Η υφασμάτινη μορφή και χωρική δομή της προτεινόμενης κορδέλας παράγει σύνθετους αλλά δυναμικούς χώρους ενσωματώνοντας βασικές αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, συνθέτοντας ταυτόχρονα κτιριακά περιβλήματα τα οποία αλληλεπιδρούν με το φως και τον άνεμο.
Τα υλικά για τη δομική κορδέλα μπορεί να είναι κατά περίπτωση από συμβατικά μεταλλικά πλέγματα έως νέοι ιστοί υψηλής τεχνολογίας όπως συνθετικές και πολυκαρβονικές ίνες. Η συνολική επιλογή των υλικών οδηγείται από την πρόθεση να χρησιμοποιηθούν τοπικά υλικά και τοπική κατασκευαστική τεχνογνωσία στη βάση των κατασκευών (τοπική πέτρα και ξύλο) ενώ νέα υλικά και προηγμένες τεχνολογικές λύσεις προτείνονται όσο οι κατασκευές εξελίσσονται σε ύψος.
Flow of Life by M. Anastasakis
Σχετικές Δημοσιεύσεις:
- Οκταώροφο κτήριο γραφείων στο κέντρο της Αθήνας ( 13 Ιούλιος, 2012 )
- Ginkgo tree. Παγκόσμια ελληνική διάκριση. ( 04 Οκτώβριος, 2011 )